Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Vuoden pakolaisnainen: Pakolaisen asema on parantunut Suomessa

Vuoden pakolaisnaisen Saido Mohamedin mielestä pakolaisten kotoutumisessa ollaan koko ajan menossa Suomessa parempaan suuntaan. Maanantaina vietetään maailman pakolaispäivää.

Vuoden pakolaisnainen 2011, Saido Mohamed
Kuva: Eva-Liisa Orupöld
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka pakolaisten olot Suomessa ovat nyt paremmat, Saido Mohamedin mielestä helposti unohdetaan, että alaikäiset pakolaiset tarvitsevat paljon tukea kotoutumiseen.

- Heidän ryhmiinsä kyllä löytyy erilaisia ihmisiä, jotka ovat kokeneet sotaa, kidutuksia ja raiskauksia, mutta on tärkeää, että traumaa kokeneille nuorille annetaan apua erilaisiin tarpeisiin.

Kotimaasta on pakko lähteä

Mohamed tuli itse vuonna 1992 Somaliasta Suomeen ja on asunut täällä yli puolet elämästään.

- Nyt elän molempia kulttuurejani. Niissä ei ole minulle mitään ristiriitaa.

Hän toivoo, että ihmiset muistaisivat pakolaisten lähteneen kotimaastaan, koska on ollut pakko.

- He eivät ole lähteneet vapaaehtoisesti ja haluavat rakentaa täällä nyt omaa elämää, elää rauhassa, opiskella ja tehdä töitä.

- Jokainen pakolaistaustainen ihminen muistaa, kun on pitänyt lähteä lapsuudenkodista ja vanhemmat ja sisarukset ovat hajonneet.

Vapaaehtoistyölle enemmän arvostusta

Saido Mohamed on tehnyt vapaaehtoistyötä pitkään parantaakseen naisten ja tyttöjen asemaa. Häntä kiinnostaa erityisesti maahanmuuttajien kanssa työskentely. Hän on tehnyt yli 10 vuotta työtä nuorten kanssa.

- Minulle on tärkeää, että nuoret saavat vahvistaa omaa identiteettiään ja pärjäävät tässä yhteiskunnassa.

Mohamedin mielestä vapaaehtoistyötä ei arvosteta niin paljon kuin pitäisi.

- Suuri osa Suomessa asuvista maahanmuuttajataustaisista ihmisistä auttaa muita samaan kulttuuriin kuuluvia ja tekee näin vapaaehtoistyötä.

Suosittelemme