Asiantuntijat päättelevät, että liikakalastus, saasteet ja ilmastonmuutos synnyttävät yhteisvaikutuksen tavalla, jota ei ennen ole tunnistettu.
Asiantuntijat kutsui koolle International Programme on the State of the Ocean -järjestö IPSO. Paneeli koostuu monien eri alojen asiantuntijoista, kuten meririuttaekologeista, toksikologeista ja kalatieteilijöistä.
Alex Rogers, IPSO:n tiedejohtaja ja ympäristönsuojeluprofessori kertoo, että tulokset ovat järkyttäviä.
- Pohdimme ihmiskunnan merille aiheuttamaa kasautuvaa vaikutusta, ja johtopäätökset ovat huomattavasti pahempia, mitä odotimme, Rogers toteaa.
Ilmiöiden yhteisvaikutus tuhoaa merielämää
Kiihtyviä vaikutukskia ovat muun muassa Grönlannin ja Antarktiksen jään sulaminen, merenpinnan nousu ja merenpohjaan kasaantuneen metaanin vapautuminen ilmakehään.
Australian Queenslandin yliopiston koralliasiantuntija Ove Hoegh-Guldberg huomauttaa, että muutoksen tahti on huomattavasti nopeampi, kuin mitä vielä muutama vuosi sitten arvioitiin.
Asiantuntijoiden mukaan huolestuttavinta on, miten eri tapahtumat, jotka vaikuttavat synergisesti, lisäävät uhkaa merielämälle.
Tietyt saasteet muun muassa kiinnittyvät merenpohjassa olevien pienten muovipalasten pinnalle. Pohjakalat kärsivät näistä saasteista. Muovinpalat myös siirtävät merilevää paikasta toiseen ja lisäävät näin myrkyllisten leväkukintojen määrää.
- Suurin osa maailman biodiversiteetistä on yhä olemassa, mutta sukupuuttoon kuolemisen tahti on korkea. Me kohtaamme kansainvälisesti merkittävän sukupuuuttoon kuolemisen aallon, Rogers kertoo.