Autobaana vetäisee Suomesta saapuvan loma-autoilijan ja moottoripyöräilijän lähes automaattisesti imuunsa tultiinpa Saksaan mistä suunnasta tahansa. Rostockissa ja Travemündessä moottoritie alkaa jo satama-alueelta.
Runsaalla puolella Saksan yli 12 000 autobaanakilometristä ei ole nopeusrajoitusta. Yli 200 km/t -nopeudet eivät ole harvinaisia. Tavallinen matkavauhti on 150 - 180 km/t. Jotkut autotehtaat käyttävät baanoja jopa testiratoinaan.
Harva ajaa kuitenkaan niin kovaa, etteikö joku vaatisi valoja vilkuttamalla tietä vapaaksi. Tämä ei ole edes kiellettyä, jos etäisyys edellä ajavaan on riittävä.
Turvallisinta on sopeutua muun liikenteen vauhtiin. Ulkokaistalla junnaavien rekkojen välissä voi körötellä alta satasta, mutta samalla menettää näkyvyyden ja ottaa riskin, että väsynyt rekkakuski jyrää yli.
Kymmenen uhria päivässä
Saksan teillä kuolee liikenneonnettomuuksissa joka päivä keskimäärin kymmenen ja loukkaantuu vaikeasti 170 ihmistä.
Viime vuonna tieliikenteessä menehtyi 3 651 ihmistä. Heistä 1 841 oli liikkeellä autolla ja 636 moottoripyörällä. Poliisin tietoon tuli kaikkiaan yli kaksi miljoonaa onnettomuutta.
Tilastollisesti turvallisinta on ajaa autobaanalla, mutta kun onnettomuus sattuu, niin jälki on suurien nopeuksien ja tiheän liikenteen johdosta pahaa.
Eräs kohtalokkaimmista autobaanasynneistä on peruuttaa takaisin ohi vilahtaneeseen ulosajoliittymään. Jo pelkkien peruutusvalojen vilahdus voi viedä kortin hyllylle.
Keskimäärin kerran päivässä joku ajaa tahallaan tai epähuomiossa vastaantulijoiden kaistalla. Vaikka vaarasta ilmoitetaan radiossa, niin haamuajosta seuraa useimmiten paha onnettomuus.
Hätäpuhelimia tiheässä
Jos auto hajoaa, apua saa oranssilla hätäpuhelimella. Tienvarsipylväisiin maalatut mustat nuolet osoittavat suunnan lähimmälle tolpalle, joita on kahden kilometrin välein tien molemmilla puolilla.
Hätäkeskus näkee soittajan sijainnin. Puhelimessa on eri napit henkilövahinkoja aiheuttaneelle onnettomuudelle ja pelkälle auton rikkoutumiselle. Vuorokauden ajasta ja säästä riippumatta apua ei saa jäädä odottelemaan peräänajovaaran takia sisälle autoon.
Tiepalveluauto saapuu paikalle yleensä alle kahdessa tunnissa. Jos konepelti on pystyssä, niin autopalvelumiehet pysähtyvät kuulostelemaan tilannetta, vaikka apua ei olisi hälytettykään.
Auttajilta saa myös polttoainetta. Myös poliisiautoissa on varatankki, mutta bensan ja dieselin lisäksi saa maksaa silloin myös sakot.
Huoltoasemia on 30 - 40 km välein. Ennen tankkaus- ja taukopaikan liittymää ilmoitetaan etäisyys seuraavalle bensa-asemalle.
Auto pantiksi
Saksan hallituksen elvytyspaketti on poikinut autobaanoille täksi kesäksi poikkeuksellisen paljon tietöitä. Niillä nopeus on usein 60 km/t.
Ohituskaista saattaa kaventua paikka paikoin hädin tuskin henkilöautolla ajettavaksi. Jos aikoo ohittaa puolelta toiselle vaappuvan rekan, niin se on tehtävä riuskalla vedolla katse eteen suunnattuna.
Teiden varsille on runsaasti kameroita mittaamassa nopeuksia ja etäisyyksiä. Välimatkan edellä ajavaan on oltava yli satasen nopeuksissa vähintään puolet nopeusmittarin näyttämästä.
Yli 20 kilometrin ylinopeudesta saa vähintään 80 euron ja yli 25 kilometrin ylinopeudesta 100 euron sakot. Jos ylinopeutta on yli 30 km/t, niin 160 euron sakon lisäksi saa kuukauden mittaisen ajokiellon.
Saksan poliisi kiinnittää tänä kesänä erityistä huomiota turvaväleihin. Jos etäisyys edellä ajavaan on esimerkiksi 140 km tuntinopeudessa vähemmän kuin 23 metriä, niin sakkoja rapsahtaa 240 euroa kuukauden ajokiellon lisäksi.
Poliisin ollessa paikalla sakot on maksettava välittömästi. Jos käteinen ei riitä, poliisi seuraa pankkiautomaatille. Poliisi voi ottaa myös auton pantiksi, kunnes sakko on maksettu.
Tutkakameran perusteella langetettu sakko voi seurata osavaltiosta ja poliisilaitoksesta riippuen maksettavaksi myös Suomeen. Tulot eivät vaikuta Saksassa sakon suuruuteen.