Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Suomessa elää tuhansia kidutettuja

Tänään sunnuntaina vietetään kansainvälistä kidutuksen uhrien päivää. YK:n kidutuksen vastainen sopimus julistettiin 24 vuotta sitten. Myös Suomessa elää tuhansia kidutettuja, muistutetaan Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksesta.

YK:n lippu.
Kuva: Mohamed Messara / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa asuu tuhansia kidutuksen uhreja. He ovat useimmiten täällä asuvia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, joita on kidutettu kotimaassaan tai pakolaisuuden aikana. Monet heistä ovat lapsia tai joutuneet kidutuksen uhriksi ollessan lapsia.

Kidutuksen vuoksi traumatisoituneita pakolaisia ja turvapaikanhakijoita hoidetaan Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa, joka toimii Helsingin Diakonissalaitoksen alaisuudessa.

Kuntoutuskeskus arvostelee sitä, että humanitaariseen maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvassa keskustelussa sivuutetaan kärsimykset, joita maahanmuuton taustalla on.

Kiduttaminen on edelleen hyvin yleistä. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi vuonna 2010 kidutustapauksista lähes sadassa eri maassa.

Kidutus on tahallista fyysisen tai henkisen kivun aiheuttamista, jonka tarkoituksena on mm. rankaisu, pelottelu tai tietojen saaminen. Kidutus aiheuttaa uhreilleen henkisiä vammoja, kuten traumaperäisiä stressihäiriöitä, masennusta, ahdistusta ja muistiongelmia.

Kidutus on kielletty useilla kansainvälisillä sopimuksilla. YK:n kidutuksen vastainen sopimus tuli voimaan 24 vuotta sitten. Läheskään kaikki jäsenvaltiot eivät ole vielä ratifinoineet sitä.

Suosittelemme