Seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia ajavan Helsinki Pride -tapahtuman avajaisjuhlia vietettiin maanantaina helteisessä säässä. Helteessä on pian kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen, joka on ehtinyt jo riemuita siitä, että hallitusohjelmassa ei luvattu tehdä homoliittojen eteen yhtään mitään.
Hallituspuolueiden kansanedustajien riveissä nimittäin elätellään nyt toiveita, että homojen avioliitto-oikeus saataisiin myös Suomeen kansanedustajan tekemän lakialoitteen pohjalta.
- Mun mielestä on tärkeää, että päästään eteenpäin näissä seksuaalisen vähemmistön elämään todella isosti vaikuttavassa asiassa. Se, että koska yhteiskunta on siihen kypsä, sitä en osaa sanoa, mutta mitä nopeammin niin sen parempi, SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner sanoo.
- Kyllä hyvin suoraan sovittiin, että se ei ole hallitusohjelman vastaista ajaa hanketta eduskunnassa läpi. Silloin se ei ole kenenkään selän takana eikä ketään vastaan vaan haetaan Suomen ihmisoikeustilanteeseen vielä yhtä tärkeää parannusta, vihreiden kansanedustaja ja entinen oikeusministeri Tuija Brax toteaa.
Kansanedustajan aloitteesta ei juuri lakeja synny
Homojen oikeuksista on tullut kristillisten Päivi Räsäsen poliittisen uran näkyvin taistelutanner. Kristilliset eivät olisi lähteneet lainkaan Kataisen hallitukseen jos sukupuolineutraalista avioliitosta olisi sovittu hallitusneuvotteluissa. Nyt Räsänen toivoo, että asia ei etene kiertotietäkään.
- En usko, että eduskunnasta löytyy tuota yli sataa kansanedustajaa, joka tarkoittaisi sitä, että valiokuntaan siinä tapauksessa tällainen esitys otettaisiin käsittelyyn, kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.
Hänen mukaansa kristilliset eivät eroa eduskunnasta, jos joku kansanedustaja tällaisen lakialoitteen tekee.
- Kyllä se on ihan oleellisen tärkeää, että hallitus ei tätä esitystä tee, Räsänen linjaa.
Samaa sukupuolta olevien avioliittolain voimaantulo on vielä monen mutkan takana. Kansanedustajan aloitteesta tehtyjä lakeja hyväksytään hyvin harvoin.
Sukupuolineutraali avioliitto on kansanedustajille niinsanottu omantunnon kysymys. Se tarkoittaa sitä, että edustajat saavat äänestää asiassa vapaasti, ilman eduskuntaryhmien yhteispäätöstä.
Vajaat 60 prosenttia nykyisistä kansanedustajista oli Ylen eduskuntavaalikoneessa jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että rekisteröityneille homopareille pitäisi kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille. Eniten asian kannattajia oli vihreissä, vasemmistoliitossa ja SDP:ssä. Vastustajia puolestaan löytyi eniten kristillisdemokraateista, perussuomalaisista ja keskustasta.