Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ruotsissa avattiin sukupuolineutraali koulu

Ruotsissa on aloittanut esikoulu, jossa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että lapset välttävät sukupuoliset stereotypiat. Heitä ei esimerkiksi kutsuta tytöiksi ja pojiksi vaan ystäviksi. Koulu on saanut sekä kiinnostusta että uhkailuja.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tukholman Södermalmissa viime vuonna avatussa Egalia-esikoulussa sukupuolten stereotypioita pyritään välttämään monin keinoin. Pojat ja tytöt leikkivät yhdessä, ja esimerkiksi Lego-palikat on sijoitettu leikkikeittiön viereen, jotta lasten ajatuksissa ei syntyisi rakoa ruoanlaittamisen ja rakentamisen välille. Lisäksi sukupuolineutraalius näkyy lelujen väreissä.

Linja ulottuu myös henkilökunnan käyttämään kieleen. Hoitajat eivät käytä ruotsin kielen sukupuoliriippuvaisia hon- ja han-sanoja (suomeksi hän) vaan tarkoitusta varten kehitettyä sukupuolineutraalia hen-sanaa.

Sukupuolivähemmistöt näkyvät kirjahyllyssä

Esikoulussa opetetaan lapsia myös hyväksymään erilaiset perhemallit. Tämä näkyy muun muassa koulusta löytyvissä kirjoissa, joissa esiintyy enimmäkseen homoseksuaalisia pariskuntia, yksinhuoltajia ja adoptoituja lapsia. Esimerkiksi yksi kirjoista kertoo kahdesta uroskirahvista, jotka haluaisivat lapsen. Kirahvien suru loppuu, kun ne löytävät hylätyn krokotiilinmunan.

- Konkreettinen esimerkki on myös se, että jos kotileikissä äidin rooli on jo varattu, ehdotamme että perheessä voisi olla kaksi tai kolme äitiä, esikoulun johtaja Lotta Rajalin kertoo.

Egalia-esikoulu toimii verorahoituksella, ja se on tarkoitettu 1 - 6-vuotiaille lapsille. Koulu on yksi radikaaleimmista esimerkeistä, miten Ruotsissa toteutetaan sukupuolten välistä tasa-arvoa esikouluopetuksessa korostavaa linjaa. Linja perustuu tutkimuksiin, joiden mukaan pojat saavat etua siitä, että heidän teoilleen annetaan enemmän arvostusta.

- Tyttöjen ja poikien biologiset erot eivät tarkoita, että heillä olisi erilaiset kiinnostuksen kohteet ja kyvyt, Rajalin perustelee.

Tutkija huolissaan poikien remuamisen tukahduttamisesta

Koulun toimintaa on myös arvosteltu. Suosittu bloggari Tanja Bergkvist sanoo, että erilaiset sukupuoliroolit eivät ole ongelma, jos niitä arvostetaan yhtä paljon.

Kalifornian yliopiston lapsipsykologi Jay Belsky on ilmaissut huolensa, että koulussa saatetaan paheksua, jos pojat harjoittavat heille tyypillistä toimintaa kuten ympäriinsä juoksemista ja kepeillä miekkailua.

- Sukupuolineutraalius pahimmillaan tarkoittaa miehuuden kuohitsemista, Belsky sanoo.

Egalia-esikoulu kertoo saaneensa uhkauksia rasisteilta, jotka ovat ilmeisesti raivostuneet siitä, että koulussa käytetään mustia nukkeja. Toisaalta kouluun pääsemiseksi on pitkä jonotuslista ja vain yhdet vanhemmat ovat halunneet ottaa lapsensa pois koulusta.

Yksi Egaliaan tyytyväisistä vanhemmista on Jukka Korpi.

- Minä ja vaimoni halusimme antaa lapsillemme mahdollisuudet, jotka perustuvat siihen, keitä he ovat, eivätkä siihen, mitä sukupuolta he edustavat, Korpi sanoo.

Suosittelemme sinulle