Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Lihaa syödään yli syöpäjärjestöjen riskirajojen

Suomalaiset syövät lihaa yli syöpäjärjestöjen suositusten. Lihankulutus on tuplaantunut maassamme 50 vuoden aikana. Runsas lihansyönti lisää erityisesti suolistosyöpien riskiä.

Makkara tirisee grillissä.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset syövät tätä nykyä lihaa ja lihavalmisteita moninkertaisesti enemmän kuin syöpäjärjestöjen mukaan olisi terveellistä. Erityisesti punainen liha on syöpäjärjestöjen pannassa. Nautaa, sianlihaa ja lihavalmisteita ei tulisi syödä yli 300 grammaa viikossa. Keskivertosuomalainen syö lihaa noin 1,5 kiloa viikossa.

- Punainen liha aiheuttaa tiettävästi enemmän riskiä kuin valkoinen liha. Toisaalta pitkälle jalostetut tuotteet ja niihin liittyvät säilöntäaineet aiheuttavat itsenäisen riskin, sanoo Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Katja Aktan-Collan.

Suolisto kärsii lihansyönnistä

Lihan syönti lisää sekä ulkomaisten että suomalaisten tutkimusten mukaan erityisesti suolistosyöpien, kuten paksu- ja peräsuolen syövän riskiä. Varsinkin suuria määriä lihaa syövillä riski nousee selvästi.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 10 vuoden aikana 11 prosenttia miesten kuolemantapauksista olisi vältettävissä, jos eniten punaista lihaa syövät miehet pudottaisivat kulutuksensa alimman viidenneksen tasolle. Naisilla kuolemantapaukset vähenisivät vastaavasti 16 prosentilla.

Grillaus on pahan alku ja juuri

Aktan-Collanin mukaan itse lihan lisäksi usein lihan valmistusmenetelmät ovat riski sinänsä.

- Kannattaa välttää grillaamista ja sitä että ruoka palaa ja tulee mustaa hiiltä siihen päälle. On myös mahdollista, että paistamisessa syntyy enemmän haitallisia yhdisteitä kuin keitettäessä, Aktan-Collan sanoo.

Lihankulutus tuplaantunut puolessa vuosisadassa

Vielä 1960-luvulla lihaa syötiin Suomessa vain 100 grammaa päivässä. Puolessa vuosisadassa lihankulutus on tuplaantunut, ja nousu jatkuu vuosi vuodelta. Keskimäärin maapallolla kulutetaan lihaa saman verran kuin Suomessa 60-luvulla, noin 100 grammaa päivässä.

- Ruokavaliosta, joka sisältää riittävästi kasviksia, kuusi kourallista päivässä, kalaa, kanaa ja vähän rasvoja sekä mahdollisimman vähän punaista lihaa, on hyvä lähteä liikkeelle. Sillä tavalla syövän vaaraa voi ehkäistä kokonaisvaltaisesti, Aktan-Collan opastaa.

Suosittelemme sinulle