Parikymmentä ihmistä työllistävä Kaarjoen lankatehdas on hyvä esimerkki työelämän muutoksesta, missä firmassa aiemmin ollutta osaamispääomaa voidaan hyödyntää pitempäänkin. Jokioisilla koneenkäyttäjät auttavat ja neuvovat nuorempiaan mm. koneiden rikkoonnuttua.
Metallilangasta erilaisia tuotteita vääntävä tehdas on jo yli 200 vuotta vanha ja koneetkin iäkkäitä. Niiden omapäisen toiminnan tuntevat vain pitkää firmassa työskennelleet.
- Olen jelpannut näitä, ja lähtökohtana on se, että työpaikat säilyisi. Olen yrittänyt näyttää pojille näitä asioita, ja sitten kun on tullut probleemeja, Nummi on aina soittanut ja pyytänyt katsomaan mikä oikein on vikana, sanoo eläkkeellä oleva seniori kunnossapitotyöntekijä Pauli Myllyoja.
- Täällä on hirmuinen määrä sellaista hiljaista tietoa, mitä mistään kirjoista tai koulusta ei voi oppia. Ikärakennekin oli aiemmin sellainen, että töissä oli paljon yli 50-vuotiaita kavereita, jotka alkavat olla eläkkeellä. Nyt täällä on sitten paljon nuorempaa porukkaa, ja näitä eläkeläisiä on kutsuttu heitä opettamaan. Osa näistä on erittäin hyviä opettajia näille nuoremmille kavereille, kehuu tuotantopäällikkö Jarno Nummi Kaarjoen Lankatehtaalta.
- Kyllä meillä hyvä suhde on, mielellään neuvovat ja oppi pitää ottaa perille. Jossakin koneessa saattaa olla juttu, jonka tuntee vain yksi henkilö. Sitten kun tulee ongelma, sormi menee suuhun. Silloin näillä vanhoilla herroilla on yleensä tieto ja ratkaisu siihen, sanoo sinkitsijä Teuvo Merkkiniemi.
Metallilankojen jalostaja Kaarjoen lankatehdas on käyttänyt jo vuosia eläkkeelle siirtyneitä työntekijöitään myös ruuhkahuippujen tasaamisessa.