Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Siili on grillijuhlien kuokkavieras

Hiilillä käristyvä makkara tuoksuu ihmisenkin nenään hyvältä, mutta pihanperän piikikkään asukin kuonoon suorastaan jumalaiselta. Siilillä on loistava hajuaisti ja ikuinen nälkä. Grillijuhliin saattaakin lyllertää kuokkavieras, joka alkupaloiksi haukkaa vaikka grillaajan varvasta.

siili
Kuva: Seppo Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eläintenhoitaja Markku Alanko kertoo, että vuosittain hänenkin korviinsa kantautuu uutisia muutamista aggressivisiksi käyneistä piikkipalloista. Siili ei kuitenkaan ole ihmissyöjä, Alanko lohduttaa.

- Siili saattaa tulla kärkkymään grilliruokaa tuoksujen houkuttelemana, ja joskus eläin nappaa grillaajaa varpaasta. Itsellenikin on joskus käynyt niin, mutta epäilen hyökkäyksen takaa löytyvän hygieniasyitä. Ehkä varpaat vain sattuivat haisemaan syötäviltä, Alanko hymyilee.

Siilin voi siirtää pois grillaushetkeä häiritsemästä.

- Hanskat käteen vaan. Kun siiliä lähestyy, se vetäytyy piikkipalloksi, joka on helppo kantaa kauemmas, Markku Alanko vinkkaa.

Siilin maha sekoaa maidosta

Jos siilin vierailut pihassa ovat toivottuja, voi piikikästä vierasta kestitä vaikkapa kissanruoalla.

- Maitoa ei missään nimessä saa antaa. Siili on laktoosi-intolerantikko, jonka pakki sekoaa maidosta täysin, Alanko muistuttaa.

Ruokaa tarjoilemalla voi saada pihaansa kellontarkan vakiovieraan.

- Siili on hyvin paikkauskollinen. Se tottuu ruoka-aikoihin ja tulee määrättyyn aikaan määrätylle paikalle.

Markku Alanko suosittelee olemaan pihasiilin kaveri.

- Siili on kaikkiruokainen hyötyeläin, joka pitää mätänevät etanat ja muut pikkuötökät poissa pihasta. Sitäpaitsi se on tosi söpö!

Suosittelemme sinulle