Siitä lähtien, kun aspartaami on hyväksytty turvalliseksi lisäaineeksi, sen ympärillä on käyty kriittistä keskustelua aineen terveysvaikutuksista. Aspartaamin käyttö on eri tutkimuksissa yhdistetty muun muassa päänsärkyyn, masennukseen ja jopa syöpään.
Toisaalta, EFSA on kolmesti viimeisen viiden vuoden aikana todennut, ettei aspartaamin päiväsaantisuositusta tarvitse muuttaa.
Aspartaami on yksi käytetyimmistä keinotekoisista makeutusaineista. Sitä käytetään sokerin korvikkeena esimerkiksi kevytlimsoissa, makeutusainevalmisteissa ja purukumissa.
Tutkimuksista ja turvallisuudesta väännetty jo vuosia
Lääkäri Antti Heikkilän mukaan kriittisyys aspartaamin kohdalla on perusteltua, sillä joihinkin tutkimustuloksiin ovat hänen mielestään vaikuttaneet kaupalliset ja poliittiset syyt. Heikkilän mielestä esimerkikisi juomanvalmistajia kiinnostaa enemmän aspartaamin turvallisuutta puoltavat tutkimukset kuin mahdolliset terveyshaitat.
Erityisen huolissaan Heikkilä on yhdestä aspartaamin osasta, fenyylialaniinista, ja sen vaikutuksista nuoriin sekä raskaana oleviin naisiin.
- Jos nuoret juovat tätä (aspartaamia), niin fenyylialaniinipitoisuudet aivoissa nousevat huolestuttavan korkealle. Erityisen vaarallista aspartaami on sikiölle, Heikkilä sanoo.
Itä-Suomen yliopiston farmakologian professori Hannu Raunio rauhoittelee ihmisiä. Hänen mukaansa aspartaami on todettu turvalliseksi useaan otteeseen. Hän arvelee myös tutkimusolosuhteiden muuttuneen vuosien saatossa.
- Totuus lienee sellainen, että alkuvaiheessa näitä aspartaamitutkimuksia teki ja tulkitsi sama taho, joka sitä valmisti ja markkinoi. Mutta siitä tilanne on muuttunut aivan radikaalisti. Aspartaamista, eikä mistään muustakaan ruoan lisäaineesta näytä olevan mitään hälyttävää menossa, Raunio toppuuttelee.
Kyseessä laaja arviointi
Nyt suoritettavan turvallisuusarvioinnin taustalla on ihmisten lisääntyneen huolen lisäksi myös muutamat tuoreet tutkimukset, joita EFSA ei ole vielä ehtinyt käydä läpi. Nyt meneillään oleva arviointi on huomattavasti laajempi kuin viime vuosien päiväsaantisuosituksiin liittyneet tarkastukset.
Professori Raunio ei usko, että tilanne aspartaamin kohdalla muuttuu uusien tutkimustulosten seurauksena.
Lääkäri Antti Heikkilä sen sijaan ihmettelee, miten aspartaami on ylipäätään luokiteltu turvalliseksi.
- Ihmiset, jotka miettivät näitä ravintoasioita ihan tosissaan, laittavat sen mustalle alueelle, Heikkilä sanoo.
Aspartaamin rinnalle noussut korvikkeita
Aspartaamin ohella markkinoilla on tätä nykyä paljon muitakin makeutusaineita. Yksi syy tähän on, ettei aspartaami kestä kuumennusta eikä sitä siksi voi käyttää esimerkiksi leivontatuotteissa.
Yksi viime vuosina esille nousseista vaihtoehtoisista aineista on nimeltään stevia, jota tehdään stevia-kasvin lehdistä. Stevian myynti makeutusaineena on Suomessa ainakin vielä kielletty, sillä EU on vaatinut lisätutkimuksia sen turvallisuudesta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa stevia on hyväksyttyjen listalla.
Antti Heikkilä pitää steviaa selvästi parempana vaihtoehtona kuin sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. Professori Raunio sen sijaan suhtautuu asiaan varovaisemmin.
- Itse asiassa tämä stevia näyttää myrkyllisemmältä kuin aspartaami. Se, että se olisi luonnontuotteena jotenkin turvallisempi kuin keinotekoinen aspartaami, ei pidä ollenkaan paikaansa, Raunio toteaa.
Vastuu loppuen lopuksi kuluttajilla
Täyttä selvyyttä aspartaamin turvallisuudesta tuskin saadaan lähitulevaisuudessa. Vastuu onkin viime kädessä kuluttajilla, joiden on vedettävä tutkimustuloksista omat johtopäätöksensä.
Käytännön vinkkinä Antti Heikkilä suosittelee seuraamaan oman terveyden ja ravinnon välistä yhteyttä.
- Uskokaa omia oireita ja kokeilkaa. Jos on oireita, niin jättää pois sitten jotakin. Sillä saa aika paljon tuloksia aikaan, Heikkilä sanoo.