Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Uusissa e-pillereissä entistä suurempi veritulppariski

Uudentyyppiset e-pillerit aiheuttavat laskimotukoksen aiempia todennäköisemmin. Uudet britti- ja amerikkalaistutkimukset raportoivat, että pillereiden laskimotukosriski on kaksi- ja puolikertainen verrattuna aiempiin levonorgestreelivalmisteisiin. Asiantuntijan mukaan ehkäisypillereistä aiheutuu pienempi riski kuin raskaudesta.

Erilaisia E-pillereitä.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ehkäisypillereiden laskimotukosriskistä on tiedetty niiden keksimisestä lähtien. Riski liittyy yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin, joissa on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävissä valmisteissa, kuten minipillereissä, lisääntynyttä veritulppariskiä ei ole.

Uusissa, nyt tutkituissa pillereissä vaikuttaa drospirenoni-niminen keltarauhashormoni. Tuoreiden tutkimusten mukaan niiden riski aiheuttaa veritulppa on suurempi kuin aiempien valmisteiden.

Riski oikeisiin mittasuhteisiin

Suomessa juuri drospirenonia sisältävät pillerit ovat markkinajohtajia. Ne ovat suosittuja myös Saksassa, jossa maan suurin sairauskassa kehotti välttämään drospirenonivalmisteita.

Kätiloopiston sairaalan vastaava ylilääkäri Oskari Heikinheimo pitää kehotusta yliampuvana.

- Tärkeää on muistaa myös yhdistelmäehkäisyn monet terveyshyödyt, Heikinheimo sanoo.

Yhdistelmäehkäisy muun muassa vähentää munasarjasyövän riskiä ja jopa puolittaa kohdun runko-osan syövän riskin.

- Terveen nuoren naisen, joka ei käytä yhdistelmäehkäisypilleriä, tukosriski on yksi 10 000 naista kohti vuodessa. Jos hän käyttää yhdistelmäehkäisyä, riski on 2 - 4, mutta jos hän tulee raskaaksi, riski on 8 per 10 000 naista vuodessa, Heikinheimo kertoo.

Ehkäisyyn liittyvä riski on siis aina matalampi kuin raskauteen liittyvä veritulppariski.

Kohu 16 vuotta sitten

Yhdistelmäpillereiden yhteyttä veritulppiin on hankala tutkia. Tapaukset ovat niin harvinaisia, että tutkimuksiin tarvitaan väestötason aineistoa. Lisäksi tuloksiin vaikuttavat esimerkiksi ylipaino ja tupakointi, jotka myös lisäävät veritulppariskiä.

Ehkäisypillereistä kohuttiin Suomessakin vuonna 1995. Silloin 10 - 15 vuotta markkinoilla olleissa kolmannen polven yhdistelmäpillereissä havaittiin aiempaa suurempi tukosriski. Mediapyörittelyn tuloksena sorruttiin ylilyönteihin, muistelee Heikinheimo.

- Lopputulos oli, että monet naiset lopettivat pillerin siltä istumalta, tuli hyvin paljon lisää ei-suunniteltuja raskauksia ja naisten laskimotukosten esiintymisessä ei tapahtunut minkäänlaista muutosta.

Jokaiselle itselle sopivin ehkäisytapa

Ehkäisyn käytössä on tärkeintä, että käyttäjä saa juuri itselleen sopivan valmisteen. Heikinheimo kertoo, että drospirenonivalmisteiden nestettä poistava vaikutus voi johtaa väärinkäytöksiin.

- Siinä tulee ehkä joillekin houkutus ajatella, että tuo on se pilleri, joka laihduttaa minua, että voinkin vähän antaa painon nousta, ja sitä kautta veritulppariskikin nousee.

Heikinheimon mukaan lääkärit määräävät drospirenonivalmisteita herkemmin riskiryhmille, mikä selittää osittain tutkimustuloksia.

Suosittelemme