Hyppää sisältöön

Luomuala kasvaa edelleen

Viime vuonna luomutuotannon tukea sai lähes 150 000 hehtaaria, eli yli 17 000 hehtaaria enemmän kuin neljä vuotta aiemmin. Myös tälle vuodelle odotetaan tasaista kasvua. Kasvusta huolimatta kysyntää on tällä hetkellä enemmän kuin tarjontaa.

Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila. Kuva: YLE Uutiset

Viime vuonna eniten lisääntyi nurmen viljely, mutta myös rypsi, papu ja ruis ovat edelleen viljelijöiden suosiossa.

Luomuviljelijä ja Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila uskoo luomun suosion kestävän.

- Kyllähän luomu on tällä hetkellä nosteessa ja uskon, että sen menekki tulee kasvamaan. Olisi tietysti mukavaa, että kasvu näkyisi myös viljelijän tilipussissa, hän sanoo.

Lassilan tila Tuusulassa siirtyi luomuun 13 vuotta sitten. Suurin osa tuotannosta tulee pelloilta öljy- ja palkokasveista ja viljoista. Häkeissä kaakattaa myös useampi kanalauma. Kaikki tilan jalosteet menevät luomukaupoille tai suoraan kuluttajille Viljelijöiden osuuskunnan kautta.

Kysyntää olisi enemmänkin

Luomun suosio on vankka, eikä sitä heikentänyt edes lama. Viime vuonna luomutuotteita ostettiin 80 miljoonan euron arvosta. Kasvuvaraa olisi enemmänkin: eniten on pulaa päivittäiselintarvikkeista, kuten tuoreesta leivästä, lihasta ja vihanneksista.

Tilannetta korjaamaan on perustettu Pro luomu -yhdistys, joka kokoaa alan toimijat yhteen. Tarkoituksena on löytää ongelmakohdat ja kolminkertaistaa luomun myynti vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteen eteen on tehtävä vielä paljon töitä.

- Kyllä Suomi on jäänyt vähän kehitysmaan asemaan. Tanskassa luomun kulutus on tietysti kaikista korkeimmalla, mutta kyllä meillä on vielä tekemistä, että me pääsisimme edes Ruotsin tasolle, Lassila toteaa.

Suosittelemme sinulle