Hyppää sisältöön

Hallitus lupaa yhteisen matkalipun juniin ja bussiin

Uusi hallitus aikoo kehittää joukkoliikennettä. Hallitusohjelmassa lupaillaan muun muassa valtakunnallista lippujärjestelmää, jossa yksi lippu kävisi kaikissa joukkoliikennevälineissä. Tarkkaa aikataulua uudistukselle ei ole määritelty.

Kuva: YLE

- Selvittelytyötä yhteisestä lipusta on tehty jo jonkin aikaa, Helsingin seudun liikenteen toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi kertoo.

Hänen mukaansa yhteiseen lippuun on hyvät mahdollisuudet, mutta millaisella tekniikalla se toteutetaan, selviää vasta myöhemmin.

- Teknologia menee koko ajan eteenpäin. Vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi matkakortti tai kännykkään ladattava lippu, Rihtniemi arvioi.

Järjestelmä saatava kuntoon

Hallitusneuvos Hannamari Helke Liikenne- ja viestintäministeriöstä toivoo, että uudistus saataisiin toteutettua kuluvalla hallituskaudella.

- Mukaan täytyy saada myös yksityiset yritykset ja järjestelmän on toimittava niin, että rahat löytävät sinne, minne ne on tarkoitettu. Toteuttamiseen tarvitaan yhteistyötä , Helke muistuttaa.

Myös Suvi Rihtniemi arvioi, että yhteislippujärjestelmää saadaan odottaa vielä tovi.

- Tämä vaatii työtä eikä se hetkessä ole toteudu, mutta suunta on oikea: käyttäjille mahdollisimman yksinkertainen ja hyvä järjestelmä, Rihtniemi sanoo.

Työmatkalippua kehitetään

Hallitusohjelmaan sisältyy myös valtakunnallisen aikataulu- ja reittipalvelun toteutus.

Lisäksi suurten kaupunkien joukkoliikennetukea aiotaan korottaa ja työmatkalippua kehittää helppokäyttöisemmäksi ja houkuttelevammaksi.

Suosittelemme sinulle