Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Bkt:n rinnalle halutaan hyvinvointimittaristo

Bruttokansantuotteen rinnalle pitäisi ottaa käyttöön kansalaisten hyvinvoinnista kokonaiskuvan antava mittaristo, ehdottaa valtioneuvoston kanslian asettama työryhmä. Hyvinvointimittaristoa tarvitaan, sillä bkt ei yksistään riitä hyvinvointia koskevien päätösten pohjaksi.

Työryhmän mukaan kansalaisten hyvinvoinnista saisi nykyistä paremman kuvan, jos taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi huomioitaisiin myös mm. terveys ja mielekäs tekeminen. Kuvassa ihmisiä jumppasalissa.
Työryhmän mukaan hyvinvoinnista saisi paremman kuvan, jos taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi huomioitaisiin myös mm. terveys ja mielekäs tekeminen. Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Työryhmän mukaan kansalaisten hyvinvoinnista saisi nykyistä paremman kuvan, jos taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi huomioitaisiin myös terveys, mielekäs tekeminen ja puhdas ympäristö.

Työryhmä ei kuitenkaan esittänyt, mitä indikaattoreita hyvinvointimittaristoon valikoituisi.

Seuraavaksi hyvinvointimittariston kehittäminen etenee työryhmässä, johon tulee asiantuntijoita hyvinvointia tutkivista tutkimuslaitoksista ja Tilastokeskuksesta.

- Työryhmä on tarkoitus asettaa syksyllä, ja aikaa heille annetaan ainakin vuosi. Tavoitteena olisi, että mittaristo voitaisiin esitellä alkuvuodesta 2013, sanoo erityisasiantuntija Ulla Rosenström valtioneuvoston kansliasta.

Uutta hyvinvointimittaristoa on tarkoitus ylläpitää valtioneuvoston kanslian ja Tilastokeskuksen yhteisessä, yhteiskunnan keskeisiä ilmöitä keräävässä Findikaattori.fi-palvelussa.

Findikaattori.fi-palvelua kehitetään jo tulevana syksynä.

- Palveluun on toivottu lisää vuorovaikutteisuutta, ja nyt siihen otetaan sosiaalinen media mukaan. Tekeillä ovat myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot Findikaattorista, Rosenström kertoo.

Suosittelemme sinulle