Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tuleva pappi vie kosmisen kauhun saloihin

Kauhukirjailija Howard Phillips Lovecraft nauttii vakaata kulttisuosiota yli 70 vuotta kuolemansa jälkeen. Joensuusta käsin toimii kirjailijan kunniaksi perustettu yhdistys, jolla on epätodennäköinen puheenjohtaja – tuleva pappi.

Juri Timonen ja Tomi Päivinen.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

H. P. Lovecraftin kauhukirjoissa esiintyvät muinaiset, pahantahtoiset jumalat ja niitä palvovat okkultistit. Siksi Lovecraft-seuran puheenjohtajan Tomi Päivisen ammatinvalinta voi vaikuttaa erikoiselta. Päivinen ei kuitenkaan itse näe ristiriitaa luterilaisuudella ja "lovecraftilaisuudella".

- Ei minun tarvitse olla Lovecraftin kanssa samaa mieltä tykätäkseni siitä, mitä hän on kirjoittanut, Päivinen sanoo.

Hän myöntää kuitenkin, että saanut selitellä lukutottumuksiaan teologisella "jokusen kerran".

- Teologinen selitys on, että minulla on Kristuksessa Lovecraftin pimeyden mörköjä voimakkaampi auttaja. Toinen selitys on se, että me teologit emme ole niin tylsää porukkaa kuin yleensä luullaan, selventää Päivinen.

Suuri Cthulhu valvoo

Toinen joensuulainen kosmisen kauhun ystävä, Juri Timonen, muistaa tutustuneensa Lovecraftin tuotantoon ensimmäisen kerran toistakymmentä vuotta sitten. Mieleen jäivät amerikkalaiskirjailijan adjektiiveilla kyllästetty kieli ja uhkaava tunnelma.

- Tunnelma luodaan hyvin synkäksi ja jossakin on se takaa-ajava kauhu, mutta sitä ei välttämättä näytetä. Välttämättä ei pomppaa mistään suurta Cthulhua, joka syö kaikki... mutta se on jossain, Timonen kuvaa.

Timosen mielestä Lovecraft on edelleen moderni kirjailija omalla ajattomalla tavallaan.

- Teksteissä taustalla oleva piilevä kauhu tulee jostakin ihmisten alkujuurelta. Se ei häviä mihinkään, vaan vahtii meitä tänäkin päivänä.

Lovecraft uudisti kauhugenren

Tomi Päivisen mukaan Lovecraft-seuran yhtenä tarkoituksena on tehdä kunniaa kulttikirjailijan työlle kauhugenren uudistajana. Lovecraftilla sanotaan olleen muun muassa suuri vaikutus siihen, että kauhukirjallisuus siirtyi eteenpäin goottilaisen ajan rapistuvista linnoista ja kahleita kalistavista kummituksista.

- Lovecraft kirjoitti jotain täysin erilaista. Hän toi mukaan tiedettä ja psykologisia elementtejä, Päivinen luonnehtii.

Lovecraftin tuotanto on innoittanut muusikoita ja elokuvantekijöitä – onpa hänen kosmisen kauhunsa ympärille kehitelty suosittu lautapelikin, Arkham Horror. Nämä sivujuonteet ovat esillä myös seuran tapaamisissa.

- Lovecraft on kääntynyt hyvin peleiksi. Ja onhan hänen tuotannosta yritetty tehdä elokuviakin, mutta Lovecraftin tunnelma pilaantuu heti, jos se tuodaan korvien välistä valkokankaalle.

"Mielellään olisin elänyt sata vuotta sitten"

Lovecraftin teokset nauttivat tänä päivänä huomattavasti suurempaa suosiota kuin kirjailijan elinaikana. Tomi Päivisen mukaan amerikkalaiskirjailija oli muutenkin vieras omalle ajalleen – hän olisi halunnut elää vuosisatoja aikaansa ennen.

Myös Päivinen ja Juri Timonen tunnistavat itsestään saman piirteen.

- Se on ehkä yksi asia, joka Lovecraftissa viehättää. Mielellään olisin itsekin elänyt sata, kaksisataa vuotta sitten, Päivinen päättää.

Suosittelemme sinulle