Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Evira: Testatuissa sarviapilan siemenissä ei jälkiä EHEC-bakteerista

Evira on saanut valmiiksi ensimmäiset laboratoriokokeet, joissa on testattu kaupoista pois vedettyjä egyptiläisiä sarviapilan siemeniä. Testeissä ei ole löydetty Euroopassa EHEC-epidemian aiheuttanutta bakteeria.

Avaa Yle-sovelluksessa

Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio kertoo, että ensimmäisenä on testattu helsinkiläisestä Ekolosta ja ylivieskalaiselta Kärkkäiseltä myynnistä vedetyt egyptiläiset siemenerät, joiden epäiltiin olevan EHEC-bakteerin saastuttamia.

- Olemme ottaneet kaikkiaan parikymmentä näytettä. Olemme tutkineet sekä siemeniä että niistä idätetyttyjä ituja, ja jälkiä bakteerista ei ole näistä ensin testatuista löydetty. Muiden kaupoista vedettyjen erien testaaminen vie vielä hetken aikaa, toteaa Husu-Kallio.

Evira tiedottaa heti löydöksistä, mikäli lopuista testieristä löytyy EHEC-bakteeria.

Husu-Kallion mukaan Ekolo on saanut yhteyden nettiasiakkaisiinsa, ja varoittanut heitä käyttämästä siemeniä. Liikkeestä oli myyty tuotetta kahdeksan pussia. Kärkkäiseltä taas ei ehditty myydä siemeniä.

Evira kehotti viime viikolla maahantuojia ja kauppoja poistamaan egyptiläiset sarviapilan siemenet tai niitä sisältävät tuotteet myynnistä. Idätettyjä sarviapilan siemeniä ei pidä myöskään syödä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan tautikeskus ECDC ovat arvioineet, että Saksan ja Ranskan epidemioiden todennäköinen yhteinen tekijä on egyptiläistä alkuperää olevat sarviapilan siementen idut.

Suosittelemme