Hyppää sisältöön

Luumäellä louhitaan jalokiviä

Suomen ainoa kaupallisessa käytössä oleva beryllikaivos sijaitsee Luumäellä. Berylli on kauniin vihreä korukivi, jonka arvo liikkuu sadoissa euroissa grammalta.

Viistohiottu berylli valmis korujalokivi Kuva: YLE

Luumäen beryllikaivos löytyi vuonna 1982 vahingossa, kun Kotalahdentietä rakennettiin. Louhinnan yhteydessä löytyi erikoisennäköisiä värikkäitä kiviä, joita ensin luultiin topaaseiksi.

Berylliasiantuntija Jari Vepsäläisen mukaan ensimmäiset löydökset saattoivat ollakin topaaseja, mutta myöhemmin alueelta alkoi löytyä myös berylliä.

Alue vallattiin heti, mutta alkuperäiset valtaajat luovuttivat jo muutaman vuoden jälkeen. Sen jälkeen alueen valtasivat itselleen Vepsäläinen kumppaneineen ja he ovat jatkaneen louhintaa näihin päiviin asti.

Harvinaisuus nostaa hintaa

Kolmen miehen joukko louhii tällä hetkellä berylliä Luumäellä lähinnä harrastuksenaan. Arvokiven löytäminen ei ole helppoa, eikä sillä pääse rikastumaan, Vepsäläinen kertoo.

Beryllin löytämiseen ei ole mitään oikotietä. Tutkia voi monella tavalla, mutta tuloksia ei välttämättä tule. Luumäen kaivokseltakaan ei ole löytynyt yhtään kiveä vuosiin.

- Jos se olisi helppoa, niin tämä ei maksaisi kuin euron kilo, mutta kun tämä on niin vaikeaa, niin tämä saattaa maksaa 120 000 euroa kilo, Vepsäläinen kertoo.

Jari Vepsäläisen esittelysalkusta löytyy usealla eri hiontatavalla hiottuja beryllejä. 34,5 karaatin mallikivi maksaa 6900 euroa.

Uniikit arvokivet menevät pääosin keräilijöille Keski-Eurooppaan.

Suosittelemme sinulle