Hyppää sisältöön

Verkkouutiset: Siilasmaan raporttia tulkittu väärin

Asevelvollisuuden kehittämistä tutkineen työryhmän raporttia on sen tekijöiden mielestä tulkittu väärin. Asiasta kertoo Verkkouutiset. Risto Siilasmaa luovutti raporttinsa viime syyskuussa. Eniten keskustelua raportissa on aiheuttanut pohdinta neljän kuukauden asepalveluksen mahdollisuudesta.

Kuva: Yle

Raportissa Siilasmäen työryhmä esittää useita ehdotuksia asepalveluksen kehittämiseksi. Myös Suomen puolustuksen hintalappua ja tehokkuutta vertaillaan perustuen erilaisiin malleihin, joita ovat mm. yleinen asepalvelus tai ammattiarmeija.

Työryhmä pitää yleistä asevelvollisuutta parhaimpana tapana toteuttaa Suomen puolustus.

Puolustusmenojen tiukkuuteen liittyen työryhmä on käsitellyt raportissa mahdollisuutta lyhentää nykyistä palvelusaikaa lyhimmillään neljään kuukauteen. Raportti ei kuitenkaan suosittele tai ehdota tätä vaan luettelee asian hyvät ja huonot puolet. Työryhmä ehdottaa asian jatkotutkimista.

Siilasmaan työryhmän sihteerinä toiminut everstiluutnantti Vesa Virtasen mielestä raporttia on tulkittu mediassa yksipuolisesti.

- Raporttia on ilman muuta tulkittu väärin. Kaikki alkoi 28.9.2010, kun Risto Siilasmaa piti työryhmän läsnä ollessa tiedotustilaisuuden, jossa raportti luovutettiin puolustusministerille, Virtanen sanoo Verkkouutisille.

- Tiedotusvälineiden edustajat eivät malttaneet kuunnella asiaa loppuun asti. Jo ennen tilaisuuden päättymistä STT:n sähkeessä luki, että työryhmä esittää neljän kuukauden asepalvelusta. Työryhmä ei sitä tosiaankaan ehdottanut; ei silloin, eikä sen jälkeen. Siitä jäi kuitenkin elämään tämä tulkinta.

Hallitusohjelmassa sitoudutaan kehittämään yleistä asevelvollisuutta Siilasmaan raporttiin tukeutuen.

Suosittelemme sinulle