Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Haavisto: Suomelle minilähetystömalli

Vihreiden eduskuntaryhmän johtajan Pekka Haaviston mukaan Suomen lähetystöverkon karsiminen hankaloittaisi Suomen jäsenyyspyrkimystä YK:n turvallisuusneuvostoon. Hallitus kaavailee lähetystömäärän supistamista, mutta lopullista päätöstä asiasta ei ole tehty. Haavisto ehdottaa Suomelle minilähetystömallia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Minilähetystömallin mukaan maailman kriisialueilla oltaisiin kevyellä rakenteella läsnä, eikä poliittinen seuranta kärsisi, sanoo Porin Suomi-Areenalla puhunut Haavisto.

Suomi pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2013 - 2014. Hallitus kaavailee lähetystöverkon supistamista, mutta Haavisto pitää aietta vahingollisena myös turvaneuvostohankkeen kannalta.

- Minusta tästä tulee hankaluuksia. Olen esittänyt, että mietittäisiin "minilähetystömallia", joka voisi olla tarra hotellihuoneen ovessa tai Suomen lippu -tarroja. Monilla maailman kriisialueilla meidän pohjoismaiset kumppanit ovat kevyellä rakenteella läsnä ja toimivat yhden kahden hengen voimin. Suomen kannattaisi miettiä tällaista mallia, eikä ottaa lähetystöjen byrokratiapuolta mukaan. Poliittista seurantaa maailmalla, sitä pitäisi lisätä, vihreiden ryhmänjohtaja Pekka Haavisto sanoo.

Hänestä kehitysaputavoitteiden toteutuminen on tärkeää myös Suomen turvaneuvoston jäsenyyden kannalta.

- Monet kehitysmaat pitävät tätä mittarina ja pohtivat eri turvaneuvostokandidaattien välillä, kuinka paljon ne ovat valmiita panostamaan kehitysyhteistyöhön.

Tuomioja: Turvaneuvosto on merkittävä vaikuttamisen paikka

Suomen pyrkimys turvallisuusneuvoston jäseneksi työllistää ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.) erityisesti ensi syksynä.

Tuomiojan mukaan turvallisuusneuvosto on merkittävä vaikuttamisen paikka, ja suomalaisilla on vaikuttamisen halu.

- Kyllähän jäsenyyden pitäisi olla varma, mutta koska äänestys on salainen, ei ole ihan täyttä varmuutta, miten tässä tulee käymään, Tuomioja sanoo.

Erkki Tuomiojan päätehtävä on syyskuisessa ulkoministerikokouksessa New Yorkissa käydä kampanjaa Suomen jäsenyyden puolesta. Siitä noin vuoden kuluttua yleiskokous äänestää turvaneuvoston uusista jäsenistä.

Suosittelemme sinulle