Hyppää sisältöön

Niken tehtaille risuja työoloista Indonesiassa

Urheiluvälinevalmistaja Niken omistaman Converse-brändin kenkätehtaiden työntekijät syyttävät esimiehiään työläisten törkeästä kohtelusta Indonesiassa, kertoo sanomalehti The Jakarta Post. Lehden mukaan tehtaiden esimiehet muun muassa heittelevät alaisiaan kengillä sekä nimittelevät ja läpsivät heitä kasvoihin.

The Jakarta Postin mukaan Nike on myöntänyt työntekijöiden kaltoinkohtelun alihankkijoidensa tehtailla. Yhtiö kuitenkin väittää, että se ei pysty estämään väärinkäytöksiä.

Uutistoimisto The Associated Pressin (AP) haastattelemat Conversen Indonesian tehtaiden työntekijät ja Niken julkaisema asiakirja paljastavat, että urheiluvälinejättiläisellä on vielä pitkä matka kuljettavanaan, ennen kuin se saavuttaa vuosikymmen sitten itse itselleen asettamat tavoitteet luopua hikipajatyövoimasta.

Pelko sulkee työntekijöiden suut

Niken taiwanilaisen alihankkijan Pou Chen Groupin tehdas Sukabumin kaupungissa on toinen Conversen Indonesian tehtaista, joiden työntekijät ovat avautuneet kokemastaan huonosta kohtelusta. Tehdas aloitti Conversen kenkien valmistamisen vuonna 2007, neljä vuotta sen jälkeen kun Nike osti Conversen.

AP:lle nimettömänä esiintyvä tehtaan työntekijä kertoo, että hänen työnvalvojansa potki häntä sen jälkeen, kun hän oli tehnyt virheen leikatessaan kumia kengänpohjaa varten.

- Olemme voimattomia. Ainoat mahdollisuutemme ovat joko pysyä töissä ja kärsiä tai puhua ongelmista ja saada potkut, nainen kertoo.

Pou Chenin tehtaalla työskentelee noin 10 000 työntekijää, joista suurin osa on naisia. He tienaavat noin 50 Yhdysvaltain senttiä tunnissa. Palkka riittää hädintuskin ruokaan ja parakkityyppiseen majoitukseen.

Väkivaltaa ja törkeää kielenkäyttöä

Tehtaan työntekijät kertoivat AP:n toimittajille keväällä, että heitä on lyöty ja raavittu. Toiset kertoivat saaneensa potkut sen jälkeen, kun he olivat tehneet valituksia kohtelustaan.

- Työnvalvojat heittelevät meitä kengillä ja muilla esineillä. He murisevat ja läpsivät meitä suuttuessaan. Tällainen käytös on päivittäistä, sanoo tehtaan kirjontaosastolla työskentelevä 23-vuotias nainen.

30-vuotias Mira Agustina kertoo saaneensa potkut tehtaalta vuonna 2009 sairasloman takia, vaikka hänellä oli lääkärintodistus.

- Se oli kamala työ. Pomomme osoittelivat meitä jaloillaan ja kutsuivat meitä koiriksi, sioiksi ja apinoiksi, Agustina kertoo.

Kaikki tällaiset teot ovat erittäin loukkaavia muslimeille. Indonesia on maailman väkirikkain muslimimaa.

Nike tietää alihankkijoidensa ongelmista

Indonesian pääkaupungin Jakartan lähettyvillä sijaitsevassa toisessa Conversen tehtaassa työnvalvoja määräsi kuusi naistyöntekijää seisomaan kaksi tuntia polttavassa auringonpaisteessa, koska he eivät saavuttaneet heille asetettua 60 kenkäparin tavoitetta ajoissa.

Tätä väärinkäytöksistä syytettyä tehdasta hallinnoi PT Amara Footwear, toinen taiwanilaisyritys.

Niken omien tutkimusten mukaan Pou Chenin ja PT Amaran tehtaiden työntekijät ovat joutuneet "vakavan ja törkeän" fyysisen ja suullisen kaltoinkohtelun kohteeksi.

- Kohtaamme vastaavanlaisia tapauksia tuotantoketjumme eri osissa, mutta emme säännöllisesti, kertoo Niken johtaja Hannah Jones, joka vastaa yhtiön työolojen parantamisesta.

Nike joutui kovan arvostelun kohteeksi 2000-luvun alussa, kun yhtiö käytti hyväkseen lapsi- ja hikipajatyövoimaa. Sen jälkeen yhtiö on pyrkinyt parantamaan työoloja tuhannessa kehitysmaissa sijaitsevassa tehtaassaan.

Conversen tehtaiden työoloista löytyy parannettavaa

Työolot ovatkin parantuneet Niken oman brändin tuotteita valmistavissa tehtaissa. Sen sijaan yhtiön omistaman Converse-tuotemerkin tehtailla työntekijöiden oltavat eivät ole yhtä hyvät.

Niken AP:lle luovuttaman yhtiön sisäisen raportin mukaan lähes kaksi kolmasosaa 168:sta Conversen tuotteita valmistavasta tehtaasta ei täytä Niken omia vaatimuksia alihankkijoilleen. Tehtaista kaksitoista sijoittuu ongelmallisimpaan kategoriaan.

Se tarkoittaa, että tehtailla on esimerkiksi laittoman pitkät työajat tai ne ovat estäneet Niken tarkastajia pääsemästä tarkastuskäynnille.

Nike syyttää Conversen tehtaiden ongelmista vanhoja tuotantolisenssejä, jotka estävät emoyhtiötä tarkastamasta alihankkijoiden tehtaita tai ottamasta käyttöön emoyhtiön toimintasääntöjä alihankkijoiden tehtailla.

Niken mukaan tilannetta hankaloittaa se, että tuotantolisenssien omistajat teettävät työt omilla alihankkijoillaan. Useimmat tuotantosopimuksista on uusittu viimeisen viiden vuoden aikana.

Alihankkijat mukaan Niken valvontaohjelmaan

Nike on kuitenkin vasta kahden vuoden ajan pyrkinyt ottamaan Conversen tehtaat mukaan samaan valvontaohjelmaan, joka koskee Niken oman tuotemerkin tehtaita.

- Olemme pyrkineet varmistamaan, että aina kun teemme uusia sopimuksia, niin saamme enemmän valtaa vaikuttaa suoraan lisenssinhaltijan ja sen alihankkijoiden toimintaan, johtaja Jones sanoo.

Kehitysmaihin suuntautuvan teollisuustuotannon ulkoistamisen arvostelijoiden mukaan ulkoistamistoimet auttavat pitämään tuotteiden hinnat matalalla, mutta samalla yritykset pystyvät vähentämään vastuutaan tehtaidensa työoloista.

Kun huoli hikipajatyövoiman käytöstä on lisääntynyt, niin osa alihankkijoista on siirtänyt tuotantoaan syrjäisemmille seuduille kauemmaksi valvojista. Esimerkiksi Pou Chenin tehdas Sukabumissa sijaitsee viiden tunnin mutkaisen ajomatkan päässä Jakartasta.

Niken mukaan Pou Chenin tehdas on kehittämässä johtajilleen koulutusohjelmaa, jossa opetetaan kulttuurista hienovaraisuutta ja johtamistaitoja. Nike sanoo tarkkailevansa myös PT Amaran tehdasta.

Indonesia on Niken kolmanneksi suurin tuotantomaa Kiinan ja Vietnamin jälkeen. Yhtiöllä on Indonesiassa 14 tehdasta, joissa työskentelee yhteensä 140 000 työntekijää. Heistä 17 000 valmistaa Conversen tuotteita yhteensä neljässä tehtaassa.

Suosittelemme sinulle