Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Yli 30 valtiota tunnustanut Libyan väliaikaishallituksen

Yhdysvallat ja yli 30 muuta valtiota ovat tunnustaneet Gaddafin vastaisen opposition Libyan edustajaksi. Maat eivät enää pidä Muammar Gaddafin hallintoa laillisena.

Libyalaiset kapinallissotilaat riemuitsevat taisteluiden jälkeen Muammar Gaddafin joukoilta saaliiksi saaduista aseista ja ammuksista.
Libyalaiset kapinallissotilaat riemuitsivat taisteluiden jälkeen Muammar Gaddafin joukoilta saaliiksi saaduista aseista ja ammuksista Misratan länsipuolella toukokuussa 2011. Kuva: Eduardo de Francisco / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Hillary Clinton ilmoitti asiasta perjantaina Istanbulissa, missä länsi- ja arabimaiden kontaktiryhmä oli koolla pohtimassa Libyan neljä kuukautta jatkunutta sotaa.

Italian mukaan rymä valtuuttaa YK:n erityislähettilään neuvottelemaan vallansiirron ehdoista Libyassa. Turkin ulkoministeri ehdotti kokouksessa Libyan jäädytettyjen varojen vapauttamista siviilien auttamiseksi.

- Gaddafilla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin luopua vallasta, Frattini totesi.

Frattini kertoi, että YK:n pääsihteerin Libyan-erikoisilähettiläs Abdul Elah Al-Khalib on valtuutettu esittämään Gaddafille vallasta luopumisen ehdot. Se on osa poliittista pakettia, joka sisältää vaatiumuksen tulitauosta.

Britannian ulkoministeri Williamn Haguen mukaan Al-Khalib on neuvottelujen keskeinen henkilö.

- Hän on avainasemassa neuvotteluissa ja poliittisessa sovinnonteossa, kun samaan aikaan armeija jatkaa Gaddafin hallinnon painostusta yhä voimakkaammin, Hague kommentoi.

Gaddafi jatkaa uhmaansa

Muammar Gaddafi on kieltäytynyt tunnustamasta oppositiohallitusta ja vannoo, ettei koskaan antaudu.

Gaddafi ilmoitti audiolähetyksessä tuhansille kannattajilleen Zlitanin kaupungissa, että libyalaiset kestävät eivätkä koskaan antaudu.

Gaddafin tämänhetkistä sijaintia ei tiedetä, mutta Gaddafin kommentit oli selkeästi suunnattu arabi- ja länsimaiden oppositiohallituksen tunnustamista vastaan.

Jäädytetyt varat siviilien auttamiseksi

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kertoi kokouksen alussa, että Turkki tukee väliaikaishallituksen ehdotusta vapauttaa kolme miljardia dollaria Libyan jäädytettyjä varoja siiviilien auttamiseksi.

Davutoglun mukaan varat tulisi jakaa tasapuolisesti ramadan-kuukauden aikana Tripolissa ja Benghazissa sillä ehdolla, että varoja käytetään ainoastaan humanitääriseen apuun.

Muslimien paastokuukausi ramadan alkaa elokuun alussa.

Myös Davutoglu nimitti väliaikaishallitusta Libyan kansan lailliseksi edustajajaksi ja sanoi, että sen tulisi johtaa Libyan tasapainottamista ja jälleenrakentamista.

YK:n jäädyttämien varojen vapauttaminen sisältää oikeudellisia ongelmia. Davatoglu ehdottikin, että väliaikaishallitusta taloudellisesti tukevat hallitukset voisivat käyttää varoja vakuutena avulleen.

Suosittelemme