Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Ruotsille MM-pronssia unelmavedolla

Ruotsi nappasi jalkapallon naisten MM-pronssimitalit lyömällä Ranskan vauhdikkaassa pronssiottelussa 2-1 (1-0). Vaihdosta kentälle tullut Maria Hammarström ratkaisi ottelun upeasti yläkulmaan laukomallaan vasurilla.

Ruotsin voittomaalin MM-pronssiottelussa tehnyt Maria Hammarström sai joukkuekaverit kimppuunsa. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Lotta Schelin vie Ruotsin johtoon läpiajosta 29. minuutilla viimeisteltyään hallitusti ulkosyrjällä ohi ranskalaismaalivahdin Berangere Sapowiczin.

Sapowicz loukkaantui tilanteessa väännettyään nilkkansa, ja hän teki tilaa Celine Devillelle.

Ranska pelasi aktiivisesti takaiskusta huolimatta ja haki tekopaikkoja jatkuvasti nopeilla hyökkäyksillä. Yksi sellainen oli tuottaa tasoituksen, kun pallo pelattiin hienosti Elise Bussaglialle, jonka laukaus noin 18 metristä osui takatolppaan.

Schelinillä oli loistava tilaisuus lisätä sinikeltaisten johtoa avauspuoliskon lopulla. Hän murtautui läpi oikealta, mutta Devillen hermo piti ja hän sai torjuttua pienestä kulmastas lähteneen laukauksen.

Toisella puoliajalla Schelinin vauhti sai ranskalaispuolustuksen jälleen takajalalle. Schelinin hankkiman kulmapotkun jälkitilanteesta Charlotte Rohlin pääsi puskemaan loistavasta paikasta, mutta Deville liimasi voimattoman yrityksen vaivattomasti.

Heti seuraavasta hyökkäyksestä ottelun sai aivan uuden ilmeen, kun Ranska tuli tasoihin. Gaetane Thineyn mainio syöttö vapautti Elodie Thomisin vasemmalta laidalta, ja tämä viimeisteli kaikessa rauhassa 1-1-maalin.

64 minuutilla Josefine Öqvist pääsi läpi, mutta laukaus epäonnistui hieman, ja pallo vieri parikymmentä senttiä ohi ranskalaismaalin. Jos Öqvist olisi siirtänyt pallon sivulla odottaneelle Schelinille, tämä olisi päässyt yrittämään pallon laittamista tyhjään maaliin.

Muutama minuutti myöhemmin Öqvist hankki itselleen punaisen kortin, kun hän potkaisi kakisnkamppailun jälkitilanteessa Ranskan Sonia Bompastoria rintaan.

Pronssimitalit näyttivät todella kiinnostaneen molempia joukkueita, sillä vauhdikkaita tilanteita ja maukkaita tekopaikkoja nähtiin molemmissa päissä kenttää tuon tuosta.

Lopulta maalinteossa onnistui toistamiseen vain Ruotsi. Kulmapotkun jälkitilanteesta, 82. minuutilla, pallo ajautui rangaistuspotkualueen ulkopuolelle Maria Hammarströmille, joka oli tullut kentälle 20 minuuttia aiemmin. Hammarström nosti pallon yli Eugenie Le Sommerin, eteni rp-alueelle ja tykitti hurjan volleyn maalin vasempaan ylänurkkaan.

Mitali oli Ruotsille kolmas MM-tasolla. Vuonna 2003 sinikeltaiset olivat hopealla ja 1991 pronssilla.

Ranska-Ruotsi

1-0 Lotta Schelin (29 min.)

1-1 Elodie Thomis (56 min.)

2-1 Maria Hamamrström (82 min)

Ruotsi

1 Hedvig Lindahl

2 Charlotte Rohlin

4 Annica Svensson

6 Sara Thunebro

7 Sara Larsson

8 Lotta Schelin

14 Josefine Öqvist (ulosajo 68 min.)

15 Therese Sjögran

16 Linda Forsberg -> 20 Maria Hammarström (62. min.)

17 Lisa Dahlkvist

18 Nilla Fischer -> 3 Linda Sembrant (73 min.)

Ranska

16 Berangere Sapowicz -> 1 Celine Deville (31 min.)

2 Wendle Renard

4 Laura Georges

6 Sandrine Soubeyrand

7 Corine Franco

8 Sonia Bompastor

9 Eugenie Le Sommer

10 Camille Abily

14 Louisa Necib -> 12 Elodie Thomis (32. min)

15 Elise Bussaglia

17 Gaetane Thiney

Suosittelemme sinulle