Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Bloggarit vaikuttavat yhä enemmän Nokian kurssiin

Nokian tuotteita netissä arvioivat bloggarit vaikuttavat kirjoituksillaan yhä enemmän yhtiön osakekurssiin. Erityisen paljon päänvaivaa Nokialle on aiheuttanut tunnettu venäläinen Nokia-kriitikko, jonka tuotepaljastukset leviävät ympäri maailmaa. Nokia on tehnyt miehestä tutkintapyynnön Venäjällä. YLE Uutiset tapasi bloggarin Moskovassa.

Nokian tuotteita netissä arvioivat bloggarit vaikuttavat kirjoituksillaan yhä enemmän yhtiön osakekurssiin. Erityisen paljon päänvaivaa Nokialle on aiheuttanut tunnettu venäläinen Nokia-kriitikko, jonka tuotepaljastukset leviävät ympäri maailmaa. Nokia on tehnyt miehestä tutkintapyynnön Venäjällä. Tapasimme bloggeri Eldar Murtazin Moskovassa.
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisesti tunnettu venäläinen kännykkämarkkina-analyytikko ja bloggari Eldar Murtazin on kertonut usein oikeiksi osoittautuneita tietoja Nokian suunnitelmista ja laitteista ennen niiden virallista julkistamista. Nokia on julistanut miehen pannaan.

- Yhtiön edustajat ilmoittivat minulle virallisesti, että olet nyt vihollinen numero yksi, kännykkämarkkina-analyytikko Eldar Murtazin kertoo YLE Uutisille.

Murtazinin mukaan salaisten tietojen vuodot Nokiasta ovat kuitenkin vain lisääntyneet.

- Nokian uusi johto yrittää murtaa Nokian entisen yrityskulttuurin ja tehdä siitä amerikkalaisemman. Se herättää vastustusta. Työntekijöiden entinen lojaalius yhtiötä kohtaan on hävinnyt Stephen Elopin tultua yhtiön toimitusjohtajaksi. Vuodot seuraavat nyt toisiaan.

"Vedonlyöntiä kuolleesta hevosesta"

Nokian tulevien Windows-käyttöjärjestelmän puhelinten prototyyppeihin tutustunut analyytikko ei näe niissä mitään eroja kilpailijoiden jo nyt tarjoamiin Windows Phone 7 -puhelinmalleihin.

- Sisältö on sama, nopeus on sama, näyttö on sama. Mitään eroja ei ole. Käytännössä saatte täysin saman laitteen, Murtazin väittää.

Hän hämmästeleekin Nokian jättäytymistä pelkästään Microsoftin armoille.

- Se rajoittaa. Nokia luopuu omista Symbian- ja Meego-käyttöjärjestelmistään ja tarrautuu vieraaseen, vielä huonosti markkinoilla menestyvään käyttöjärjestelmään. Se on vedonlyöntiä kuolleesta hevosesta.

Nokia pitää väitteitä huhuina

Murtazinin mukaan Nokia ei saanut Microsoftilta mitään erityisasemaa, vaikka tällaisesta huhuttiin yhtiöiden solmiessa yhteistyösopimuksen viime helmikuussa.

- Tiedämme jo nyt, että käytännössä Nokia ei saanut yhtään mitään. Sillä ei ole mahdollisuutta lisätä omia ainutlaatuisia palvelujaan. Käytännössä Nokian Windows Phone 7 -puhelimilla on vain oma muotoilunsa. Ja siinä kaikki.

Murtazinin mukaan, Stephen Elop vie Nokiaa kohti selkeää päämäärää.

- Hän luo olosuhteita, joissa Nokialla ei ole enää mitään muuta mahdollisuutta kuin myydä osa yhtiöstä Microsoftille.

Nokia ei maanantaina halunnut kommentoida Murtazinin väitteitä. Yhtiö pitää väitteitä spekulaationa ja huhuina, ja yhtiön mukaan Murtazinilla on vilkas mielikuvitus.

Nokia muistuttaa, että Murtazin toimii kertomansa mukaan kilpailevien matkapuhelinvalmistajien konsulttina, joten häntä ei voi pitää puolueettomana asiantuntijana.

Suosittelemme sinulle