Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Paola Suhonen teki myrskylyhdyistä kattokruunun

Meri, kierrätys ja itse tekeminen nousevat teemoiksi suunnittelija Paola Suhosen kerrostalosisustuksessa Kokkolan asuntomessuilla. Suhonen riipii nuoren puun oksia kaapiston ovien peitteeksi, kokoaa huoltiksen myrskylyhdyistä merellisen kattokruunun ja ideoi rantahietikkoon särkyneistä lasissiruista pannunalustoja ja keittiökaakeleita. Löhöilysohva virkataan nauhoiksi leikatuista teepaidoista. - Sopisi sinkkutytölle ja vähän muillekin, Suhonen summaa.

Paola Suhosen suunnittelema valaisin myrskylyhdyistä.
Kuva: YLE / Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen vanhin rakennusliike Lemminkäinen tekee asuntojaan tunnetuksi nimekkäiden suunnittelijoiden Paola Suhosen ja Sikke Sumarin voimin. Suhosen sisustaman kerrostaloasunnon parvekkeella kukoistavat Sumarin sommittelemat yrtti- ja kukkaruukut. Sinkkutytölle on tarjolla oman tomaattikasvuston höysteeksi vaikkapa itse kasvatetut basilikat pelargonioiden ja hortensioiden katveessa. Merinäköala ryydittää napostelutuokiota.

Paola Suhosen Iivana Helsinki-tuotteet ovat lehahtaneet kokkolalaiseen messuasuntoon. Itäeksoottinen yrityksen nimi on isoisän perua.

Etäsuunnittelua Losissa

Suunnittelija itse hakee uutta osaamista jenkeistä. Hän paahtaa talvella elokuvaopiskelijana seitsenpäiväistä työviikkoa. Koti on lapsuuden valokuva-albumeja myöten lennätetty kirpputorien, kahviloiden ja antiikkiliikkeiden leimaamaan nuorten aikuisten kaupunginosaan Los Angelesiin. Siellä on turvallista lenkkeillä vaikka yöhämärissä virolaisen monirotuisen löytökoiran talutushihnassa. Siellä Suhonen ideoi myös messuasuntoaan.

Kattokruunuja ja lasinsiruja

Suhosen yritys on perheyritys. Siitä on ollut hyötyä messusisustuksessakin. Sisaren mies muutti messusisustukseen kuuluvat myrskylyhdyt sähkökruunuksi. Hiekkarantojen lasisiruista Suhonen on aikoinaan taikonut mekkoihin paljetteja. Nyt sirut ovat jalostuneet pannunalusiksi. Kun Suhonen halkaisi Amerikan automatkallaan, kamera oli kassissa. Messuvieraille venelakalla pintakäsiteltyjä kuvia esitellään sisustustauluina.

Istu tuohon tyynylleni - siin on sulle laulupuu

Suhosen olohuoneessa ei ole pakko olla tukevaa sohvaa: löhöämiseen sopivat tyynyt ja säkit. Hän leikkaa vanhat teepaidat kuteiksi ja virkaa vaikkapa ankkurin muotoisen tyynyn asuntoon.

Sisustamansa kerrostalohuoneistonsa pöydän Suhonen on kuitenkin lainannut tunnetulta sisustusnimeltä Artekilta. Artek puolestaan on koonnut pöydän, aaltojen höyläämistä jätelaudoista. Pöytälevyä voi silitellä, se on samettia käsille. Sen sijaan Eva Mannerheimin ryijyn päällä ei kannata saapastella, se on viime vuosisadan alusta ja arvokas vaikka onkin lattialla.

Ekat messut

Sekä Suhoselle että Lemminkäiselle asuntomessut ovat nyt uudenlainen koitos. Lemminkäinen on ensimmäistä kertaa asuntojen rakentajana mukana. Aiemmin se on päällystänyt messualueilla katuja ja pihoja .

-Täällä tuotteeni kohtaavat myös ne ihmiset, jotka eivät ole pätkääkään kiinnostuneita muodista tai designestä. Uusi aluevaltaus minullekin, kiteyttää Paola Suhonen.

Suosittelemme sinulle