Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Vuoden pakolaisnainen: Piilorasistit ovat nousseet esiin

Piilorasistit ovat avanneet suunsa Suomessa ja julkinen rasismi on lisääntynyt. Näin uskoo vuoden pakolaisnainen Saido Mohamed. - On todella hämmentävää miten yhteiskunnan monikulttuurisuus on edistynyt, mutta toisaalta rasismi on lisääntynyt. Asenteet ovat tällä hetkellä todella vaikeita, Mohamed toteaa.

Vuoden pakolaisnainen 2011, Saido Mohamed
Kuva: Eva-Liisa Orupöld
Avaa Yle-sovelluksessa

Mohamed uskoo, että rasismin nousuun ovat vaikuttaneet perussuomalaiset asenteet ja median kirjoitukset.

- Ne jotka ovat olleet piilorasisteja kokevat, että on sallittua sanoa mitä haluaa. Mediassa puolestaan on kirjoitettu rankkoja asioita ja kritisoitu maahanmuutossa myös uskonnon asioita.

Rasismille nollatoleranssi

Mohamed toivoo, että kaikki tekisivät töitä rasismin kitkemiseksi.

- Toivon, että Suomessa puhuttaisiin, että rasismille on nollatoleranssi. Vihamielisiä ei tarvitse hyväksyä missään mielessä. Työn voi aloittaa vaikka maahanmuuttotaustaisen naapurin kanssa. Jos jollakin on jotain ennakkoluuloja, niin kannattaa tutustua ihmisiin. Kyllä ne ennakkoluulot varmasti muuttuvat.

Ylpeyttä suomalaisuudesta

Suomalainen Saido Mohamed muutti Suomeen vuonna 1992 Somaliasta. Hän oli tuolloin teinityttö, joka lähti pakoon sisällissotaa. Nyt parisenkymmentä vuotta myöhemmin hän on kouluttautunut ja osaa suomea.

- Aina pitäisi muistaa, että tässä maassa asiat ovat hyvin ja on hyvä, että maahanmuuttajat saavat olla osana yhteiskuntaa. Jokaisen maahanmuuttajan pitää olla ylpeä myös suomalaisuudesta. Olen ylpeä, että olen sopeutunut ja se on osa minun elämääni ja sen rikkautta.

Suosittelemme sinulle