Hyppää sisältöön

WHO: Sairaalaan meneminen on lentämistä vaarallisempaa

Miljoonat ihmiset kuolevat vuosittain hoitovirheiden tai sairaanhoidosta saadun tulehduksen seurauksena, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. WHO:n mukaan sairaalaan meneminen on paljon vaarallisempaa kuin lentäminen.

Riski joutua virheellisen hoidon kohteeksi on noin yksi kymmenestä, sanoo WHO. Lisäksi riski kuolla hoitovirheen vuoksi on yksi kolmestasadasta. Riski kuolla lento-onnettomuudessa on vain yksi kymmenestä miljoonasta.

Sadat miljoonat ihmiset kärsivät sairaanhoidosta saamistaan tulehduksista vuosittain. Yli puolet sairaalabakteereista voitaisiin välttää, jos hoitohenkilökunta pesisi huolellisesti kätensä ennen potilaan hoitamista.

Kehittyneissä maissa seitsemän sadasta potilaasta ja kehitysmaissa kymmenen sadasta potilaasta saa vähintään yhden sairaanhoidosta aiheutuneen infektion.

Myös tehohoidossa käytetyt laitteet, kuten virtsakatetrit, aiheuttavat tulehduksia.

Yhdysvalloissa sairaalahoidosta aiheutuu vuosittain 1,7 miljoonaa infektiota. Niistä noin sata tuhatta johtaa kuolemaan. Luku on paljon korkeampi kuin Euroopassa, missä 4,5 miljoonaa tulehdusta johtaa 37 000 kuolemaan.

Suosittelemme sinulle