Hyppää sisältöön

Ounasjoki taisteltiin vapaaksi soutamalla

Liike vapaan Ounasjoen puolesta oli 1980-luvun alkuvuosina kiihkeää. Ounasjokisoutu kohosi isoksi mediatapahtumaksi, johon osallistui kymmenittäin venekuntia ja henki pärskyi korkealla. Ounasjokilaki hyväksyttiin vuonna 1983.

Ensimmäiseen Ounasjokisoutuun kesällä 1981 osallistui venekuntia Etelä-Suomea myöten. Kuva: YLE / Elävä arkisto

Kittiläläinen Pentti Niva oli mukana jo ensimmäisessä Ounasjokisoudussa vuonna 1981. Silloin lähtöpäähän Ounasjärvelle kerääntyi kuutisenkymmentä venekuntaa ja kanoottia.

- Henki oli vahva. Mie sanosin, että ko puhutaan talvisodan hengestä, ni sillon täällä oli Ounasjoki-henki koko jokivarressa Enontekiöltä Rovaniemelle. Väkeä tuli muualtaki Suomesta ja kaukasimmat Italiasta asti, Pentti Niva muistelee.

Eduskunnasta tukea

Median kiinnostus Ounasjoki-liikettä kohtaan oli huomattava ja se poiki paljon radio- ja tv-ohjelmia. Julkisuus ja asialle omistautuminen huomattiin myös eduskunnassa, jonne Ounasjokitoimikunta tekikin monta reissua.

- Me pyrittiin siihen, että tätä asiaa ei politisoitaisi. Onnistuttiin, koska saatiin eduskunnassa tukijoita yli puoluerajojen. Kaikki halusivat suojella Ounasjoen voimalaitosrakentamiselta.

Ounasjoen valjastamisen puolustajiakin oli, mutta kovin harvassa.

- Se oli kyllä niin pieni se valjastusporukka, että ei ne saaneet ääntään kuuluville, Pentti Niva kertoo.

Vaikka Ounasjoki-liike saavutti tavoitteensa vuonna 1983, jolloin joki suojeltiin voimalaitosrakentamiselta, liikkeen toiminta ja soudut jatkuivat vielä usean vuoden.

- Ne sano meille eduskunnassa, että teillä on niin hyviä asioita ajettavana ja hyvä henki päällä, että äläkää lopettako toimintaa. Me saatiinki monia tie- ja silta-asioita läpi, Pentti Niva kertoo.

Jotos jatkaa

Vuosien mittaan Ounasjoki-liikkeen henki hiipui, mutta perilliseksi on sittemmin virinnyt Ounasjokijotos, joka soudetaan ja melotaan jo yhdeksättä kertaa. Tavoitteena on tuoda esiin Ounasjoen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Pentti Nivan mielestä se on ihan oikein.

- Sillon aikanaan me toivottiin, että pelastettas Ounasjoki seuraavalle sukupolvelle. Kyllä mie ainaki toivon, että se jatkus tästä vielä monta sukupolvea eteenpäin tämän vapaan Ounasjoen käyttö.

Ounasjokijotos on tänä kesänä myös Ounasjokisoudun 30-vuotisjuhlatapahtuma.

Suosittelemme sinulle