Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kreikan uudesta laina-avusta syntyi sopu

Euroalueen kriisikokouksessa on sovittu 109 miljardin euron uudesta hätäavusta Kreikalle. Sopimuksen nojalla Kreikan lainankorot alenevat alle neljän prosentin ja pankeilta on luvassa lisälainoitusta. Suomen osuus lainasta on runsaat kaksi miljardia euroa, jolle Suomi on saanut vaatimansa vakuudet.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vakuuksien yksityiskohdista ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa.

EU-presidentti Herman Van Rompuy sanoo, että Kansainvälinen valuuttarasto IMF on mukana uudessa lainapaketissa, samoin yksityiset sijoittajat - pitkän neuvonpidon jälkeen.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy laskee, että Kreikka säästää 30 miljardia euroa kymmenessä vuodessa, kun lainankorot alenevat.

Myös yksityinen sektori saatiin pakettiin mukaan, joskin vain vähäisellä osuudella. Yksityiset velkojat, kuten pankit, vakuutuusyhtiöt ja eläkerahastot ovat luvanneet pidentää lainojaan 135 miljardin euron edestä vähintään 15:llä, mutta parhaimmillaan jopa 30 vuodella.

Vuosi siten eurovaltiot ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päättivät 110 miljardin euron lainapaketista velka-ahdingostaan pois pyrkivälle Kreikalle.

Myös Irlannin ja Portugalin lainojen korot alenevat.

Vakausrahastot jälkimarkkinoille

Euroalueen väliaikaista ja pysyvää vakausrahastoa on tarkoitus uudistaa niin, että ne saavat oikeuden osallistua joukkovelkakirjojen jälkimarkkinoille. Ne siis voisivat ostaa esimerkiksi Kreikan velkakirjoja velkojilta, kun nykyisin lainaa voidaan myöntaa vain suoraan valtiolle. Jälkimarkkinoilla toimimisen pitäisi kuitenkin olla perusteltua, ja siihen vaadittaisiin euromaiden yksimielisyys.

Rahastot voisivat näin tukea tulevia kriisimaita jo niiden talousvaikeuksien alkuvaiheessa.

Suomi on vastustanut muutoksia. Vakausrahastojen muutoksia tullaan vielä puimaan erillisissä euromaiden kokouksissa ja päätökset täytyy hyväksyä kunkin maan omassa parlamentissa.

Papandreou uskoo ratkaisun vakauttavuuteen

Kreikan pääministeri George Papandreou kiittelee uutta lainapakettia vakauttavaksi.

- Ohjelma vakauttaa Kreikan velanhallinnan ja heikentää kansan taakkaa, pääministeri sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso puolestaan katsoo, että poliitikot ja sijoittajat toimivat nyt ensi kertaa yhdessä, ja paketti on luotettava.

Ennakoitu sopu sai pörssikurssit nousuun

Milanon ja Madridin pörssit reagoivat oitis ennakkotietoihin kriisikokouksen tuloksesta 3 - 4 prosentin hypähdyksellä ylöspäin. Myös Lontoossa, Frankfurtissa ja Pariisissa pörssit piristyivät selvästi. Eurokin vahvistui.

The Observer puolestaan huomautti kuivahkosti, että Brysselin-kokous oli 1,5 vuoteen kymmenes tapaaminen, jossa Euroopan valtionpäämiehet yrittivät estää Kreikkaa ja koko euroaluetta romahtamasta.

Suosittelemme