Hyppää sisältöön

Tutkimus yllätti: Kalat tuntevat kipua

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että kalat pystyvät tuntemaan kipua. Ne pystyvät välttelemään kivuliaita tilanteita ja muutamaan käyttäytymistään sen mukaisesti. Aikaisemmin on ajateltu, etteivät kalat tuntisi kipua eivätkä osaisi käyttäytyä sen mukaisesti, kertoo Eviran ylitarkastaja Sari Salminen.

Kuha rantakivellä
Kuva: YLE Arja Lento

Viime aikoina on paljon keskusteltu kalojen kivuntuntemuksesta. Vielä on vähän epäselvää se, mikä niiden kivuntuntemus on ja miten hyvin ne ymmärtävät sitä, kertoo Sari Salminen.

- Mutta missä menee eläinrääkkäyksen raja?

Suomessa eläinsuojelulainsäädäntö koskee kaikkia eläimiä. Tarkoituksena on suojella kaikkia eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä, kertoo ylitarkastaja Sari Salminen eläinten hyvinvointijaostosta Evirasta

- Jos esimerkkinä käytetään muurahaista, sen voi tappaa,nopeasti aiheuttamatta tarpeetonta kärsimystä. Sama koskee muitakin eläimiä, kyllähän meillä eläimiä lopetetaan ja todennäköisesti ne kokevat kipua.

Eläimen kipu tunnetaan oikeussalissa

Lainsäädännön näkökulmasta tarpeettoman kivun tuottaminen on kielletty, toteaa Eviran ylitarkastaja Sari Salminen.

Vaikka eläimen kivuntuntemus ei varsinaisesti ole merkittävä tekijä eläinsuojelurikosta määriteltäessä, on sillä merkitystä tuomioistuimissa asioita käsiteltäessä.

-Kyllä varmasti siinä vaiheessa kun tuomioistuimet käsittelevät niitä asioita, siinä otetaan huomioon minkälainen on eläimen kivuntuntemus ja millainen kärsimyksen tuntemus milläkin eläinlajilla on, kertoo Sari Salminen.

Suosittelemme sinulle