Hyppää sisältöön

Karjalainen: Pullonkeräyksestä pitää maksaa veroa

Jatkossa pullonkeräyksestä saatavat tulot täytyy ilmoittaa verottajalle, kertoo sanomalehti Karjalainen. Ylen aikaisen studiossa puhelimet ovat olleet punaisina uutisen johdosta. Ymmärrätkö sinä verottajan ajattelua? Keskustelu aiheesta on auki.

Kuva: Yle

Karjalainen kertoi aiheesta perjantain lehdessään.

Pullojen keräys lasketaan veronalaiseksi ansiotuloksi, joka täytyy jatkossa kirjata veroilmoitukseen.

Itse ostetut pullot saa palauttaa kertomatta verottajalle, koska palauttaja ei ansaitse niistä, vaan saa jo itse maksamansa pantin takaisin.

- Kaikki, mitä ei ole erikseen säädetty verovapaaksi, on veronalaista. Jos ansaitsee sivutuloja esimerkiksi keräämällä pulloja rock-festivaaleilla, se pitäisi ilmoittaa veroilmoituksella, Etelä-Savon verotoimiston toimistopäällikkö Mikko Rongas sanoo.

Hän ei muista itse koskaan nähneensä veroilmoitusta, johon olisi merkitty pullonkeräystä ansiotuloina.

- Jos paljastuu, että tällaisia tuloja on, eikä niitä ole ilmoittanut, seurauksena on veronkorotus, Rongas kertoo.

Ylen aikaisen kuuntelijoiden kommentteja juontajalle

- No, saihan tästä raflaavan kuuloisen ärsykkeen heinäkuun radio-ohjelmaan, vaan onko tässä oikeasti mitään uutista. Ei tämä varmaankaan ole edes mitenkään uusi juttu, verot on pitänyt maksaa pullonkeruusta ennenkin. Nyt vain joku ovela toimittaja on saanut virkamies-ressukan esittämään virkamiesmäisen kantansa asiasta. Verottaja on kuiva virkamies, jonka tehtävä on toteuttaa eduskunnan säätämiä lakeja. Emme kai oikeasti haluaisikaan virkamiehistöä, joka oman henkilökohtaisen maalaisjärkensä varassa noudattaisi tai ei noudattaisi säädettyjä lakeja? Lähinnä säälittää nimeltä mainittu virkamies, joka nyt saa vuoden pilkunviilaajan arvonimen harteilleen kesken kesän.

- Onhan se hyvä että jätetään pullot ja tölkit vaikka hiekkarannalle tai luontoon, kyllähän ne maatuu miljoonassa vuodessa kuitenkin ja joku pikkulapsi saattaa astua pulloon kun joku on sen ensin rikkonut. Oikeesti päinvastoin näille pullojenkerääjille pitäisi antaa muistakin veroista huojennuksia. Pitäisköhän idean isän pitää vielä pari viikkoa kesälomaa?

- Verottaja iski jo 90-luvun alussa erään espoolaisen pullonkeruuseen. Tyypillä ei ollut tuloja ja kertoi eläneensä pullon keruulla. Ei maksanut mätkyjä, oli tunnettu kerääjä. Itsekin noukin välillä kävellessäni pulloja, pitäisikö ilmoitella? Jotenkin aivan hölmö tulkinta, joku raja verottajalla pitäisi olla, järkeä edes.

- Tuo pullokeräystulojen verottamisasia on kärpäsestä paisunut härkänen, jota heinäkuun uutisnälkäinen media jauhaa aivan turhaan. Asiassa tuskin on mitään uutta. Karjalaisen toimittaja on varmaankin kieli poskessa kysynyt asiaa virkamieheltä, joka on vastannut siten kuin virkamies voi: jos tällaisen tulon verottamista ei ole säädöksissä erikseen mainittu poikkeuksena, sitä on verotettava.

- Tässä ahkeria ihmisiä rangaistaan. Jos jättäjille itselleen ei palautusraha kelpaa annetaan se raha niille jotka vielä viitsivät kerätä, ovathan he "palkkansa" ansainneet. Sehän on "lahja" näiltä jättäjiltä koska pantti on jo kertaalleen maksettu. Paljonkohan se palkattu keräily tulisi maksamaan?

- Tuli mieleen, että saisikohan tuon pulloveron hoitaa viemällä kymmenestä tölkistä 4 verotoimiston rappusille?

- Pullonpalautuksesta: Taas yksi virkamies, joka on etääntynyt todellisuudesta. Mitenkä tätä verottajan älynväläystä luullaan valvottavan? Pitäisikö alkaa säästämään kaikki kaupan ostokuitit ja saadut palautuskuitit että pystyy todistamaan palauttaneensa vain ostamansa pullut ja tölkit? Muutenhan voi saada veronkorotuksen ihan vain arviolta... tämä kyllä kai onnistuu verottajalta.

- Koska se mätäkuu onkaan? Kuulostaa mätäkuun jututlta tuo pullopanttivero.

- Verottajalla on nyt pallo hukassa! Pullonkeräilystä veroa, hullu ajatus! Ympäristön siistiminen vaatii varoja, jospa verottaja haluaa saada tuloja enemmän, jos vapaaehtoiset poistuvat kuvasta, tilalle tulevat parempipalkkaiset siistijät.

- Verottaja on seonnut helteessä. On tosi hyvä, että ahkeria ihmisiä riittää kerämään tyhjät pullot ja tölkit. Jos sen vaivan näkee niin on hyvin ansainnut panttirahat (Kateelliset kerätköön itse). Miltähän esimerkiksi festarialue näyttäisi, jollei sieltä kukaan kävisi keräämässä pulloja?

- Verottaja on väärässä. Kysymyksessä on itsekseen kiertävä panttimaksu ja se ei ole millään tavalla verotettavissa eikä muutu tuloksi. Samallahan voisi pankkitilitä nostettavaa rahaa verottaa uudestaan.

- Ymmärrän verottajaa, sillä lakia pitää virassa noudattaa. Omalta osaltani takaan jatkossa verottajan täystyöllisyyden ja ilmoitan vuosittain pullonkeräystuloja 0,20 euroa. Muuten ei olisi mitään täydennettävää esitäytettyyn.

- Pyytäkää "veroministeri" Urpilaiselta asiasta kommentti suoraan lähetykseen. Paljonkohan pulloja jää nyt makaamaan ja rikottavaksi luontoon. Mikä ei ole laissa sallittua on kielletty. Tämä alkaa muistuttamaan ainavaan enemmän ja enemmän amerikkalaista unelmaa, mihin on jäänyt suomalainen terve järjen käyttö?

- Ei järkeä pullojen keräämisestä saatavien tulojen verottamisesta. Siinä tapauksessa kerääjä laskuttaa tehdystä työstä ja siihen käytetystä ajasta raskaantyön tuntipalkan sekä ALV:n, mitä siitä sitten jäisikään verotettavaksi. Se on siivousta,se on talkootyötä. Pullonkeräyksen pitää olla jokamiehen oikeutta niinkuin marjojen poiminta omaan pakastimeen. Ei verolle missään tapauksessa.

- Osaapa päättäjät olla kateellisia köyhille ja työttömille. Luonnon marjojen kerääminen on vielä verovapaata?

Suosittelemme sinulle