Hyppää sisältöön

Epäilty on äärioikeistolainen uskonkiihkoilija

Norjalaismedia on etsinyt kuumeisesti tietoa nuorisoleirin massamurhasta ja Oslon pommi-iskusta epäillystä Anders Behring Breivikistä. Poliisi ei ole vahvistanut epäillyn henkilöllisyyttä, mutta hänet on nimetty lukuisissa norjalaisissa tiedotusvälineissä. Norjalaismies kirjoitteli poliisin mukaan jyrkän kristillisillä verkkosivuilla.

Anders Behring Breivik

Rikosrekisterissään epäillyllä ei entuudestaan ole ollut juurikaan merkintöjä. Oslon poliisi kuvaili lauantaiaamuna tiedotustilaisuudessa, että epäiltyä voi pitää äärioikeistolaisena kristillisenä uskonkiihkoilijana.

Aftenposten-lehden mukaan Breivik kirjoitteli politiikkafoorumilla myös olevansa islamin kritisoija ja nationalisti. Facebook-profiilissaan Breivik on lehtitietojen mukaan kertonut olevansa kristitty, naimaton, oman yrityksensä johtaja, joka on lukenut uskontoa ja taloutta. Facebookissa Breivik oli luetellut kiinnostuksen kohteikseen kehonrakennuksen, konservatiivipolitiikan ja vapaamuurariuden. Miestä kiinnosti myös metsästys, klassinen musiikki, Winston Churchill ja tietokonepeli World of Warcraft.

Viisi päivää ennen iskuja miehen nimellä oli julkaistu Twitterissä viesti: ”Yksi ihminen, joka uskoo, vastaa sataa tuhatta, joilla on pelkkää kiinnostusta.” Ajatus on 1800-luvulla vaikuttaneen filosofi John Stuart Millsin.

Breivik huomiota herättämätön

Vähäpuheinen ja tavallisen oloinen, kuvaavat Aftonbladet-lehden haastattelemat naapurit äitinsä kanssa asunutta 32-vuotiasta Anders Behring Breivikiä. Aivan viime ajat Breivik asui pienessä kylässä lähellä Ruotsin rajaa ja hoiti puutarha-alan yritystään.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo Breivikin käyneen armeijan, mutta muuten hänellä ei ole sotilaallista taustaa. Jostain syystä hänellä oli norjalaistietojen mukaan rekisteröity myös useita aseita.

Syntyperäisellä oslolaisella ei noin kymmenen vuoden takaista liikennerikkomusta lukuunottamatta ole merkintöjä rikosrekisterissä.

Breivik sai käsiinsä räjähdysherkkiä kemikaaleja

Anders Behring Breivik pidätettiin Utøyassa, työväenpuolueen leirisaarella. Poliisi on tehnyt kotietsinnät epäillyn kahteen osoitteeseen. Norjalaismedian mukaan etsinnät kohdistuivat Breivikin asuntoon Oslossa ja hänen maatilaansa Ruotsin rajalla.

Norjalaislehti Dagbladet kirjoittaa, että Breivik oli saattanut pitää maatilaa pommi-iskunsa koelaboratoriona. Poliisi on eristänyt maatilan Hedmarkin läänissä, sillä siellä voi olla todistusaineistoa: lehtitietojen mukaan Breivik oli pari vuotta sitten perustanut maatalousyrityksen, minkä kautta hän pystyi laillisesti hankkimaan suuria määriä räjähdysherkkiä kemikaaleja.

Breivik oli hankkinut toukokuussa kuusi tonnia lannoitusainetta. Tiedon antanut tukkuliike kuvaa tätä tyypilliseksi maatilan tilaukseksi. Joistakin lannoitusaineista on aikaisemmissa tapauksissa rakenneltu räjähteitä.

Yli tuhatsivuinen kirja kiertää internetissä

Breivikin väitetään kirjoittaneen Andrew Berwick -salanimellä yli 1 500 sivua sisältävän kirjan, jota on levitetty internetissä. Kirjan nimi on "Eurooppalainen itsenäisyysjulistus", ja siinä käsitellään muun muassa maahanmuuttoa. Kirja sisältää myös valokuvia kirjoittajastaan.

Breivik mainitsee kirjassaan suomalaisen kansanedustajan Jussi Halla-ahon (ps.). Hän viittaa Halla-ahon vuonna 2006 kirjoittamaan blogikirjoitukseen, jonka ajatukset hän sanoo jakavansa.

Jussi Halla-aho kertoi YLE Uutisille, että hän ei tunne Breivikiä saati tämän kirjaa.

- Olettaisin, että noin paksussa kirjassa hän on lainannut yhtä sun toista muutakin ihmistä. En voi vaikuttaa, kuka minua siteeraa ja missä yhteydessä, Halla-aho kommentoi.

Myös presidentti Martti Ahtisaari mainitaan Breivikin kirjassa. Breivik kritisoi Ahtisaaren Serbia-lausuntoja.

Suosittelemme sinulle