Kotkan kirkon tornikellon purkaminen alkoi maanantaina. Noin 200 kiloinen rautainen kellokoneisto puretaan palasiksi , kannetaan alas ja kuljetetaan Jyväskylään korjattavaksi. Takaisin tornissa sen pitäisi olla puolen vuoden kuluttua.
- Vanha mekaaninen koneisto kunnostetaan kokonaan ja otetaan taas käyttöön, sanoo toimitusjohtaja Petri Korhonen Soveko Oy:stä.
Kirkon kello on näyttänyt kahtatoista marraskuusta 2009. Vain kahdeksan vuotta aikaisemmin sen vanha mekaaninen koneisto oli korvattu sähkökoneella, joka ei kestänyt kylmää.
Kotkan kirkon kello on tukholmalaisen Gustav Wilhelm Linderothin valmistama vuonna 1898. Linderothin tekemiä tornikelloja on Ruotsissa jokaisessa pitäjässä ja Suomessakin 10. Neljä kelloista toimii edelleen. Mekaaniset tornikellot voivat pysyä hyvällä huollolla kunnossa jopa 200 vuotta.
- Näitä on muutettu sähköisiksi, kun torniin piti kiivetä vetämään kello kolmen tai viiden päivän välein, Korhonen selittää.
Vanhojen kellokoneistojen kunnostajia on Suomessa vähän. Korhosten Soveko kunnosti viimeksi Jyväskylän kirkon tornikellon. Yritys kunnostaa myös laivankoneistoja.
- Kellot ovat yksilöitä ja jos korjauksessa eivät keinot auta, niin sitten otetaan käyttöön konstit. Jyväskylän kirkonkello, jonka kunnostimme viimeksi oli kyläsepän takoma ja se vaati ihan oman ajattelunsa, Korhonen sanoo.
Ihan kahdensadan vuoden takuuta Korhonen ei uusitulle kellokoneistolle anna.
-Takuu on kaksi vuotta ja sen jälkeen meillä on huoltosopimus. Jos jotakin menee epäkuntoon, saan viestin puhelimeen, sanoo Korhonen.
Suntion ei kuitenkaan tarvitse hätäillä kylmään ja lumiseen torniin kiipeämistä. Uusitun kellon vetolaitteisto toimii sähköisesti.