Hyppää sisältöön

Danny Fisher laulaa Elvistä kuin Elvis

Lontoossa asuva Danny Fisher on tehnyt Elvis-aiheisia laulukeikkoja jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta hän korostaa laulavansa kappaleet samalla tyylillä kuin Elvis. Elvis-imitaattoriksi Fisher ei kuitenkaan halua itseään kutsuttavan. Ura sai alkunsa aikanaan pubissa järjestetyssä karaoke-illassa. Elokuun alkupuolelle saakka hän tulkitsee Elvistä Kokkolan Piraattipuistossa.

Kuva: YLE / Petri Kuikka

- Lauloin Bobby Darinin laulun nimeltään ”Dream Lover”. Sen jälkeen eräs nainen tuli luokseni ja kertoi, että hänellä oli 50-vuotissyntymäpäivä. Nainen sanoi olevansa Elvis-fani ja pyysi minua laulamaan jonkin Elviksen kappaleen. Kieltäydyin ja sanoin, että en ollut kiinnostunut. En pitänyt ihmisten yrityksistä olla Elvis. Lauloin kuitenkin lopulta ”I Want You I Need You I Love You”:n, minkä jälkeen hän pyysi minulta uusi kappaleita koko illan ajan. Siitä lumipallo lähti pyörimään.

Danny Fisher on taiteilijanimi, jonka laulaja otti käyttöönsä Elviksen roolihahmon perusteella elokuvasta “King Creole”. Syitä valintaan on useita.

- Muutama vuosi sitten luin nyrkkeilijästä kertovan kirjan ”A Stone For Danny Fisher” ja siinä oli niin paljon yhtymäkohtia omaan elämääni, että valitsin esiintymisnimeni ihan oikein. Lisäksi halusin valita nimen, jonka ihmiset entuudestaan tunnistivat. Vanhempi väki muisti Danny Fisherin kirjasta ja Elvis-fanit elokuvasta. Joten kun nimen valitsin, oli se myös bisnes-siirto. Kun ensimmäisen kerran ikkunaan laitettiin keikkajuliste, jossa luki ”Danny Fisher LIVE”, ihmiset saattoivat kävellä ohi ja heidän takaraivoonsa tuli tunne, että ”hei, minähän tiedän tuon kaverin, olen kuullut hänestä”.

"Laulan sitä mistä pidän"

Elviksen yli 700 levytetyn laulun joukosta löytyy iso joukko hienoja lauluja, joista osa on jäänyt valitettavan pienelle huomiolle. Niitä Fisher sanoo mielellään laulavansa. Toisaalta Memphisin miehen pitkälle uralle mahtui paljon heikkotasoisia räpellyksiä varsinkin elokuvavuosien aikaan ja niitä lauluja Danny Fisher ei välitä laulaa.

- Ne ovat aika mauttomia – kuten esimerkiksi ”Old MacDonald”, jonka Elvis lauloi elokuvassa kuorma-auton lavalla. On lauluja, joita Elvis ei itsekään olisi halunnut esittää. En yksinkertaisesti laula niitä. Sellaisia kappaleita taitaa olla melko paljonkin Elviksen elokuvissa. Ne ovat mitättömiä lauluja, joissa ei ole todellista sielukkuutta tai tunnetta mukana. En sano, että en laulaisi jotain kappaletta rahasta, mutta en esiinny pelkästään rahan vuoksi. Jos minut buukataan puoleksi tunniksi, saatan laulaa kahden tunnin ajan, koska pidän esiintymisestä. Laulan niitä kappaleita, joista itse tykkään. Esitän kaikenlaisia Elviksen kappaleita, mutta yritän silti mahdollisuuksien mukaan pysytellä erossa hänen loppuvuosiensa tuotannosta.

Valtaosa luuli Elvikseksi

Danny Fisher sanoo, että hän ei itse välttämättä tunnista ääntään samanlaiseksi Elviksen kanssa, mutta keikoilla ja levyillä häntä kuunnelleet ovat näin sanoneet.

- Olin kerran radio-ohjelmassa Lontoossa. Ohjelmassa soitettiin kappale ”The Girl Next Door Went A Walking” Elviksen esittämänä ja sitten minun laulamana. Kun esitykset soitettiin samanaikaisesti, olivat esitykset hyvin samankaltaiset jopa mittarien mukaan. Kun laulut soitettiin peräkkäin, järjestettiin kuuntelijakilpailu. 69 prosenttia vastanneista luuli minun tulkintaani Elviksen laulamaksi. Itsestä asia ei tunnu samanlaiselta. Kun kuuntelen omia esityksiäni esimerkiksi nauhalta, en kuule samankaltaisuutta niin voimakkaasti. Se on vähän kuin katsoisi itseään peilistä: se ei tunnu mukavalta. Sama tilanne on musiikin suhteen. Mutta ihmisten mielestä äänemme ovat samantyyppisiä.

Imitointi ei ole kunnioitusta

Valkoisissa esiintymisasuissa ja kultaisissa aurinkolaseissa lavalle nousevista Elvis-imitaattoreista Danny Fisher ei oikein jaksa innostua, sillä hänelle Elviksen äänen ja pukeutumisen suoranainen jäljittely tuntuu vieraalta.

- Maailmalta löytyy aika monia esiintyjiä, jotka itse asiassa ovat aika hyviä ja kuulostavat melkoisesti Elvikseltä. Ero minuun verrattuna on siinä, että jos en kuulosta häneltä, se ei haittaa, koska ihmiset huomaavat minun osaavan joka tapauksessa laulaa. Monet Elvistä matkivista laulajista laittavat ylleen valkoisen esiintymisasun, heillä on isot pulisongit ja aurinkolasit. Sitten he yrittävät laulaessaan olla kuin Elvis, mutta laulaminen kuulostaakin melkoiselta valitukselta. Minulle se ei ole Elviksen muiston kunnioittamista, minusta se on hänen pilkkaamistaan. Elvis tulisi muistaa hänen äänestään, tyylistään ja siitä, mitä hän teki musiikin hyväksi.

Suosittelemme sinulle