Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Poliisi pidätti Puolasta lannoitteita tilanneen lahtelaismiehen

Lahtelainen 18-vuotias mies on pidätetty, koska hänen nimellään oli tilattu Puolasta räjähteen valmistamiseen soveltuvaa lannoitetta. Poliisi ei kuitenkaan usko, että miehellä oli aikeita rakentaa ihmisten vahingoittamiseen tarkoitettua pommia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen tullin huomion keräsi tiistaina Puolasta Suomeen saapunut lentolähetys, joka sisälsi lannoitteena käytettävää ammoniumnitraattia. Samasta lannoitteesta Norjan joukkosurmat tunnustaneen Anders Behring Breivikin uskotaan rakentaneensa räjähteensä.

Samana päivänä poliisi otti kiinni 18-vuotiaan lahtelaismiehen, jolle lähetys oli osoitettu. Poliisin kuulusteluissa ei ole kuitenkaan tullut esiin mitään, mikä viittaisi siihen, että mies olisi ollut aikeissa rakentaa lannoitteesta voimakasta, vahingoittamistarkoitukseen suunniteltua räjähdettä.

Miehen kertoman mukaan hän on kiinnostunut pyrotekniikasta ja suorittanut pieniä räjähdekokeita useiden vuosien ajan. Hänellä ei uskota olevan yhteyksiä muihin alan tahoihin.

Mies yritti perua tilaustaan

Poliisin mukaan on puhdas sattuma, että lannoitelähetys osui Norjan räjähdyksestä seuraavalle viikolle. Mies oli tilannut lannoitteen ennen viimeperjantaista Oslon räjähdystä.

- Hän suorastaan järkyttyi, että hänen tilauksensa sattui samaan aikaan kuin Norjan tapaus. Hän jopa yritti perua tilausta, mutta lähetys oli ehtinyt lähteä Puolasta, keskusrikospoliisin rikoskomisario Ismo Kopra sanoo.

Kopran mukaan poliisilla ei ole mitään syytä epäillä nuorenmiehen kertomusta. Hän lisää, että tutkinta on kuitenkin vielä alkuvaiheessaan. Kotietsinnän yhteydessä mieheltä takavarikoitiin kaksi tietokonetta ja matkapuhelinta, jotka poliisi käy läpi.

Lahtelaismies on edelleen pidätettynä, ja huomenna ratkeaa, päästetäänkö hänet vapaaksi.

Suosittelemme