Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tuomioja huolissaan nimettömistä vihapuheista netissä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoo olevansa huolissaan nimettömänä käytävästä nettikeskustelusta. Hän kommentoi YLE Radio 1:n Ykkösaamussa myös perussuomalaisten suhtautumista ääriryhmiin ja aseiden kotisäilytyksestä käytyä keskustelua.

Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä nimimerkkien käyttöä verkkokeskusteluissa pitäisi hillitä. Hän sanoo olevansa huolestunut siitä, että Norjan terroriteon kaltaisiin tapauksiin kannustavat vihapuheet leviävät vapaasti netissä.

- Painetussa sanassa tällainen vastuunkanto päätoimittajalla on aika selvä, mutta nettimaailmassa tätä ei lainkaan samalla tavalla oteta vakavasti. Mielestäni sielläkin tulisi olla sellainen pääsääntö, että ihmiset esiintyvät omalla nimellään. Se jo hillitsee merkittävästi tällaista vihapuhetta, sanoo Tuomioja.

Tuomioja kaipaa selkeitä pelisääntöjä nettikeskusteluihin. Hänen mielestään on olemassa perusteltuja syitä, jolloin nimimerkillä voi esiintyä, mutta silloinkin palstan ylläpitäjän olisi tiedettävä kenestä on kysymys.

Tuomioja tyytyväinen asekeskusteluun

Tuomioja kommentoi myös keskustelua, joka on syntynyt hänen vaatimuksistaan kieltää aseiden säilytys kotona.

- Olen iloinen siitä, että on syntynyt keskustelua ja palautetta on tullut erittäin runsaasti.

Tuomiojan mukaan ääripalautteen lisäksi on tullut paljon palautetta myös metsästäjiltä ja ampumaurheilun harrastajilta, jotka ovat valmiita pohtimaan vastuullisesti kuinka aseturvallisuutta lisättäisiin. Tuomioja toivoo, että tämäntyyppinen keskustelu ja yhteistyö johtaisivat tuloksiin.

- Mainitsen vain yhden esimerkin: aseita joissa voi olla kolmenkymmenenkin panoksen lippaita. Eiväthän ne kuulu mihinkään normaaliin suomalaiseen metsästyskulttuuriin ja traditioon, tällaisia ei kukaan tarvitse, Tuomioja toteaa.

Soinin selkeytettävä kantaansa

Tuomioja toteaa myös, että perussuomalaisten on tehtävä selvä pesäero äärielementteihin ja että tämä on puoluejohtaja Timo Soinille suuri haaste.

- Hän edelleenkin harjoittaa tällaista tasapainoilua. Hän ei halua aiheuttaa mitään sellaista, joka jossain ryhmässä voisi johtaa kannatuksen menetykseen, Tuomioja sanoo.

Suosittelemme