Hyppää sisältöön

Soini: Suomen poliitikot käyttävät hyväkseen Norjan tragediaa

Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että Suomen poliitikot ovat käyttäneet hyväkseen Norjan murhenäytelmää yhdistämällä kaikki perussuomalaiset äärimielipiteisiin ja vihapuheeseen. Soini haluaa tehdä selväksi, että hän ei hyväksy väkivaltaa, ja katsoo, että viha on tuhoava voima.

Timo Soini Päivän kasvossa 28.7.2011.

Norjan tapahtumien jälkeen monet politiikot ovat ihmetelleet, miksi Timo Soini ei ole tuominnut maahanmuuttovastaisia vihapuheita, joita terrori-iskujen tekijä Anders Behring Breivikin lietsoi.

Breivik vastusti EU:ta ja löysää maahanmuuttopolitiikkaa sekä mainitsi manifestissaan myös maahanmuuttokriitikko Jussi Halla-ahon (ps.). Soini ei katso, että yhtymäkohdat perussuomalaisiin olisivat tuskallisia.

- Kysymys on yksittäisestä fanaatikosta, psykopaatista ja hänen murhistaan.

Muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi Ylen Ykkösaamussa, että perussuomalaisilla olisi nyt syytä tehdä pesäero äärielementteihin. Soini katsoo, että vaikeassa tilanteessa Suomen poliitikot voisivat ottaa opiksi Norjasta.

- Ymmärrän, että tämä asia herättää kuohuntaa Suomessakin, mutta Norjassa murhenäytelmään on suhtauduttu erittäin hienosti. Siellä ei ole tehty tästä tragediasta poliittista kiistakapulaa, vaan kaikki puolueet kantavat yhdessä kansaa yli vaikean ajan. Poliitikot eivät siellä syyttele toisiaan, ja vaadi toisiaan tilille jostain lausunnoista.

"Kovat puheet nimimerkillä luihuilua"

Norjan iskujen jälkeen useat tahot ovat tuominneet netissä leviävät vihapuheet. Nyt myös Timo Soini liittyy joukkoon.

- On selvää, että minä en hyväksy väkivaltaa tai väkivallalla uhkailua. Viha on tuhoava voima, joka ensin tuhoaa vihan kohteen ja lopulta vihaajan itsensä. En hyväksy vihaa. Se on epäinhimillistä ja raaistavaa sekä toisen ihmisarvoa loukkaavaa, on Soinin viesti vihapuheiden levittäjille.

Perussuomalaisissa on kuitenkin selvä joukko, joka käyttää kovaa muukalaisvastaista kieltä esimerkiksi Homma-foorumin palstoilla. Soini ei hyväksy sitä, että kaikki viime vaaleissa perussuomalaisia äänestäneet leimataan muukalaisvastaisiksi.

- Se mikä on vihapuhetta, on aika vaikeasti määriteltävissä. Perussuomalaisiin on välillä lyöty leimoja, joita voi sanoa vihapuheeksi ja maahanmuuttokritiikissäkin voi tapahtua ylilyöntejä. Sellainen puhe ei ole kuitenkaan hyväksyttävää tai oikein. Lähden siitä, että jos minulla on jotain sanottavaa, teen sen omalla nimellä ja kasvoilla. Se on aina luihuilua nimimerkin suojista esittää kovia mielipiteitä.

"Maahanmuuttokriitiikki ei automaattisesti vihapuhetta"

Timo Soini ei halunnut ottaa selvää kantaa, ovatko esimerkiksi Homma-foorumin kirjoitukset vihapuhetta. Hän sanoo, ettei tunne Homma-foorumia erityisen hyvin. Soini sanoo, ettei ole ehtinyt vierailla foorumissa, kuten ei muissakaan vastaavissa paikoissa, joten hän ei tunne siellä käytävää keskustelua.

Soini katsoo kuitenkin, että yhteiskunnallisia asioista, kuten maahanmuutosta pitää voida käydä keskustelua kriittisesti ilman, että se saa aina vihapuheen leiman.

Suosittelemme sinulle