Ranstorpin mukaan Breivik on yhdistänyt erilaisia ajatusmaailmoja. Vaikka hän esittää islamin vastaista ja oikeistolaista ideologiaa, hän on myös omaksunut aatteita vastapuoleltaan.
- Hän peilaa jihadistien propagandaa. Hän ihailee islamistien marttyyritekoja, koska ne herättävät kannattajia, Ranstorp sanoo tanskalaisen Politiken-lehden mukaan.
"Teksti on lapsellista"
Vaikka Breivik vaikuttaa melko älykkäältä, hänen netissä julkaisemansa 1 500 -sivuinen teksti on paikoin melko lapsellista, Ranstorp katsoo. Hän näyttää keksivän omia merkityksiään asioille ja tekevän niistä itselleen todellisia.
- On kuin hän leikkisi avaruuslaivan kapteenia. Hän keksii oman maailmansa ja oman roolinsa siinä. Breivik on olemassa lähes kokonaan vain virtuaalisesti.
Ranstorp arvioi syyksi tähän muun muassa Breivikin pelaamat tietokonepelit ja yhteydenpidon internetin kautta. Breivik pelasi sotapeliä intensiivisesti vuoden ajan. Se vaikutti hänen käytökseensä suuresti, Ranstorp uskoo.
Pelissä luodaan itselle hahmo ja maailma, ja samalla tavalla Breivik loi itselleen todellisuudessa univormuja ja rakensi oman maailmansa. Breivik ei erottanut todellisuutta pelistä.
Toiseksi syyksi persoonallisuushäiriöihin Ranstorp arvelee Breivikin rikkinäistä lapsuutta. Vanhempien ero näyttää järkyttäneen häntä. Breivikin ideaalimaailmassa esiintyy 1950-luvun roolimallit miesten ja naisten suhteista.
Breivik nousi lisäksi isänsä kannattamaa työväenpuoluetta vastaan. Isä, joka ei pitänyt yhteyttä. Ranstorp näkee iskun myös nousuna isää vastaan.
Breivik näyttää myös eläneen pelkästään verkossa, jossa hän pystyi itse valitsemaan seuransa. Hänen ei koskaan tarvinnut kuunnella vastakkaisia mielipiteitä.
- Hänen on vaikea ajatella kriittisesti, koota yhteen tosiasioita ja analysoida niitä sekä nähdä asia monesta näkökulmasta, Ranstorp analysoi.