Hyppää sisältöön

Sibeliustalon urut soivat Lahden Urkuviikolla

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko tuo estradille tänä vuonna muun muassa Sibeliusta maailman kantaesityksenä. Sibeliustalo toimii nyt entistä keskeisemmin festivaalin tapahtumapaikkana Ristinkirkon rinnalla.

Olivier Latry taiteilee Sibeliustalon uruilla. Kuva: YLE/ Kristiina Lehto

Urkuviikon Sibeliustalossa käynnistää maailman huippuluokan urkutaiteilija Olivier Latry. Hän esittää Franz Lisztiä säveltäjän juhlavuoden kunniaksi.

Maailman kärkiurkureihin kuuluvalle Olivier Latrylle Lahden Urkuviikko on merkityksellinen. Juuri Urkuviikolta Pariisin Notre Dame -katedraalin nimikkourkuri ponnahti maailmalle.

- Kun esiinnyin Lahdessa ensimmäisen kerran vuonna 1983, olin hyvin nuori, vasta 21-vuotias. Se oli myös ensimmäinen festivaaliesiintymiseni ulkomailla, Latry muistelee.

Sibeliusta kantaesityksenä

1970-luvulta lähtien järjestetty Urkuviikko on historiansa aikana pyrkinyt laajentamaan urkumusiikin skaalaa ja tunnettavuutta. Tänä vuonna urut säestää muun muassa mykkäelokuvaa ja soi yhdessä poliittisten pakinoiden kanssa.

Urkuviikon tapaus on Sibeliuksen Musique réligieuse, joka on vuonna 1927 vapaamuurareille sävellettyä rituaalimusiikkia.

Konsertin yhteydessä on levyn julkistamistilaisuus.

- Meiltä peruuntui keväällä aiemmin kaavailtu konsertti ja satuin kuulemaan, että levy-yhtiö BIS oli juuri levyttänyt tämän alkuperäisversion ja suunnitteli sen esittämistä sekä julkistamista, kertoo Urkuviikon johtaja Erkki Krohn.

Ainutlaatuisen kantaesityksen saaminen ohjelmistoon oli siis sattumien summa.

- Onhan se maailmanlaajuisesti merkittävä teos. Jos kysytään, mitä Sibeliuksen teoksia on vielä esittämättä maailmalla, tässä se on, Krohn hehkuttaa.

Suosittelemme sinulle