Jani-Petri Laamanen toimii Tampereen yliopistossa kansantaloustieteen tutkijana. Tutkimuskohde on kuitenkin hieman poikkeuksellinen, sillä kyseessä on onnellisuus. Laamanen kertoo, että kansantaloustieteilijät kansainvälisestikin ovat tällä hetkellä kiinnostuneita onnesta. Onnea ja onnellisuutta pidetään sekä kiinnostavana että tärkeänä tutkimuskohteena.
- Halusin itsekin osallistua tähän keskusteluun omalla tutkimuksellani, kertoo Laamanen.
Onnellisuutta mitataan yleensä erilaisilla kyselytutkimuksilla, joissa ihmisiltä kysytään sitä, kuinka onnellisia he ovat esimerkiksi asteikolla 1 - 10. Näiden tulosten perusteella raportoidaan vuosittain, mikä on maailman onnellisin maa. Laamasen mielestä tutkimuksia on hyvä tehdä.
- Toki tieteen keskuudessa keskustellaan siitä, mitä johtopäätöksiä näistä voidaan vetää.
Tuoko raha onnea?
Kun keskustelussa yhdistyvät talous eli raha ja onni, seuraava kysymys luonnollisesti on, tuoko raha onnea. Laamanen vahvistaa, että se on usein ensimmäinen kysymys, mikä taloustieteilijälle esitetään.
- Edelleen käydään - kuten pitääkin - keskustelua siitä, tuoko raha onnea ja kuinka paljon se tuo. Yksi vastaus, johon usein viitataan on, että kun tulot kasvaa, niin onnellisuus kasvaa myös, mutta vain tiettyyn rajaan asti.
Rajaa on yritetty määrittää euromääräisesti, mutta Laamanen arvelee sen vaihtelevan maittain.
- Taloustieteilijät yleensä ovat hyvin varovaisia määrittelemään jotain yksittäistä rajaa ja eri tutkimuksissa saatetaan saada erilaisia tuloksia. En siksi lähde spekuloimaan asiaa tämän enempää, sanoo Laamanen.
Työajan pituus vaikuttaa onnellisuuteen
Taloustutkijat ovat selvittäneet myös, onko työajan pituudella merkitystä onnellisuuteen. Tutkimusta tehtiin Ranskassa silloin, kun maassa siirryttiin 35 tunnin työviikkoon.
- Me tutkimme niitä ihmisiä, joihin työajan lyhennys todellisuudessa vaikutti. Alustavien tulosten mukaan näyttäisi siltä, että lyhennys vaikutti onnellisuuteen positiivisesti. Tästä puolestaan voisi päätellä, että aiempi noin 40 tunnin työviikko oli ihmisille liian pitkä ja heille jäi liian vähän vapaa-aikaa ihmissuhteita ynnä muuta varten, Laamanen kuvailee tutkimusta.
Taantuma varjostaa onnea
Taloudesta puhutaan tällä hetkellä paljon, mutta pääasiassa esillä ovat talouden epävakaus ja epävarmuus.
- Taantuma lisää työttömyyttä ja työttömyys puolestaan on onnellisuutta vähentävä tekijä. Sen sijaan epävarmuuden luoman ilmapiirin vaikutuksia ei ole tutkittu. Kuulostaa itse asiassa hyvältä tutkimusidealta, hymyilee Laamanen.
Onnellisuuden määrittäminen on kuitenkin jo sinällään vaikea tehtävä.
- Jos ajatellaan, miten monenlaisia asioita elämässä on, niin onnen voidaan katsoa muodostuvan monesta asiasta.
Laamasen mukaan ehkä vielä tärkeämpää kuin se, mitkä asiat tuovat onnellisuutta, on se, kuinka paljon ne vaikuttavat onnellisuuteen suhteessa tosiinsa.
- Koska elämässä ja yhteiskunnassa joudutaan tekemän valintoja, on tärkeää, että valitsemme niin, että onnellisuutta tuottavat asiat korostuvat, Laamanen muistuttaa.