Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Vuosi onnettomuuden jälkeen Sauna-Timo haaveilee jo maratonista

Sunnuntaina 7. elokuuta tulee kuluneeksi vuosi Heinolan löylynheiton MM-kisoissa sattuneesta onnettomuudesta, joka vaati yhden kilpailijan hengen. Myös Timo Kaukosen henki oli hiuskarvan varassa pitkään saunaonnettomuuden jälkeen. Nyt Timolle kuuluu hyvää. Ensi vuonna mies aikoo omien sanojensa mukaan "löntystellä" maratonin.

Timo Kaukonen.
Timo Kaukonen on levännyt ja parantunut, joten nyt miehellä riittää virtaa uusiin koitoksiin. Kuva: YLE / Vihtori Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Timo Kaukosen toipuminen on ollut lääkäreiden mukaan ihme. Kaukonen kertoo, että häntä hoitaneet lääkärit eivät olisi uskoneet, että vuosi onnettomuuden jälkeen hän jo pyöräilee ja viettää lähes normaalia elämää.

- Kyllähän päivälehdet parhaansa mukaan yrittävät edelleen repiä otsikoita. Sauna-Timo pakenee hellettä kellariin, luki eräässä otsikossa pari viikkoa sitten. Välillä olen käynyt vilvoittelemassa kellarissa, mutta ihan ihmisten ilmoilla olen kesän viettänyt, naureskelee Kaukonen.

Hän kertoo tehneensä perheen kanssa parin päivän reissuja kesän aikana.

- Vielä siinä on oma hommansa, kun pitää rasvailla itseään joka välissä, mutta helpompaa nyt on kuin muutama kuukausi sitten. Tulihan siinä yli puoli vuotta huilittua, joten nyt on virtaa touhuta, hän jatkaa.

Lyhyitä pyörälenkkejä

Ennen saunaonnettomuutta Kaukonen pyöräili jopa kolmensadan kilometrin lenkkejä. Vielä satojen kilometrien pyörälenkit antavat odottaa itseään, mutta liikkumisen makuun saunamies on jo päässyt.

- Pyöräilen lyhyitä lenkkejä. Juoksemaan en vielä pysty, sillä jalat ovat jäykät. Tuntuu, että hampaat putoavat suusta. Muuten kyllä pystyn tekemään vaikka mitä, hän kertoo.

Perheen arki pyörii Kaukosen mukaan jo aika hyvin.

- Pystyn auttamaan kotitöissä. Kohta vaimo pistää minut nurmikonleikkuuseen.

Arjen palautuminen lähes normaaliurille on ollut pitkä prosessi Kaukosten perheessä.

- Lapsille onnettomuus oli tietysti kova paikka. Nyt hekin osaavat onneksi mennä niin kuin ennen. Asioista on puhuttu poikien kanssa paljon ja näyttää, että se on auttanut myös heitä jatkamaan, toteaa Kaukonen.

Sauna-Timon yksivuotissyntymäpäivät

Sunnuntaina 7. elokuuta tulee kuluneeksi vuosi saunaonnettomuudesta.

Kaukoselle vuosipäivä on eräänlainen syntymäpäivä.

- Lääkärit sanoivat, että sinulla on nyt kaksi syntymäpäivää. Nyt sen on itsekin tajunnut, että tuli käytyä rajan toisella puolella. Lääkärit saivat tehtyä ihmeitä aikaan. Tuntuu, että onnettomuuden vuosipäivä on syntymäpäivä jatkoajalle, jonka sain.

Lihaa luiden ympärillä

Pitkä toipuminen ja sairaalassa makaaminen laihduttivat Kaukosta yli kaksikymmentä kiloa. Pitkään saunamies oli kuin varjo entisestä raavaan miehen olemuksesta, mutta nyt menetetyt kilot ovat tulleet takaisin.

- Paino on suunnilleen sama kuin ennen onnettomuutta. Niin monta paikkaa meni omasta kehosta rikki, että nyt pitää syödä paljon, jotta kehossa riittää virtaa korjata kaikki paikat, summaa Kaukonen.

- Jos toipuminen etenee samaa tahtia, vuoden päästä aion löntystää maratonin. Pitää varmaan lääkäriltä kysäistä mielipidettä. Voi olla, että lääkäri tinkii sen puolikkaaksi maratoniksi, mutta haaveissa maraton on kuitenkin, kuittaa Kaukonen.

Suosittelemme