Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Susiluukut ja sinkkiämpärit kertovat menneen maailman tavoista

Pattoin perintötalo Juvalla esittelee maaseudun rakennusperintöä ja entisajan työkulttuuria hyvin elämänmakuisesti. Tänä kesänä talomuseota on esitelty yleisölle opastettujen kierrosten avulla.

Brita Suokas Pattoin aitan ovella Juvalla.
Brita Suokas Pattoin aitan ovella Juvalla. Kuva: YLE / Sari Selin
Avaa Yle-sovelluksessa

Nikulaisen suvun omistuksessa ollut tila jäi tyhjilleen viimeisen suvun jäsenen Anna Reginan kuoltua 2003. Kunnan omistaman talomuseon rakennusten kunnostustyöt aloitettiin kesällä 2005, ja monen talkootyövuoden jälkeen perintötilaa on esitelty yleisölle. Alueen pihamailla ja poluilla voi retkeillä myös omatoimisesti ympäri vuoden.

Opastetulle kierrokselle Pattoin perintötalon pihapiiriin aurinkoisena kesäpäivänä osallistuivat helsinkiläiset Pirkko ja Rauno Kervinen. Sulkavan Partalansaaressa kesiään viettävä pariskunta tutustui kiinnostuneesti ja tarkkaan talon vanhaan esineistöön ja rakennuksiin.

- Vanhat esineet herättävät paljon muistoja. Paluuta menneisyyteenhän se on, kun tällaisella menneisyyden pihalla liikkuu. Itse olen Partalansaaresta kotoisin ja moni esine oli lapsuudesta tuttu, vaikka nimiä ei aina muistakaan, kertoo Rauno Kervinen.

Pirkko Kervinen kiittelee opastettua kierrosta, jonka aikana paljon jo unohtunutta on palautunut mieleen.

- Kylmä eteinen vistikin muistui taas sanana mieleen oppaan esittelystä. Myös peltoja ympäröivä kivijalusta-aita herättää ihastusta.

Susiluukut herättävät ihmetystä

Perintötalon opas Brita Suokas herättelee Pattoin henkeä eloon. Lähes omavaraistaloudessa eläneellä tilalla harjoitettiin aikanaan maanviljelystä, karjanhoitoa, metsästystä ja kalastusta. Esineistöä eri vuosikymmeniltä on säilynyt paljon, ja esimerkiksi käsityökalujen ja hevostyökoneiden kokoelma on täydellinen.

- Eniten kysymyksiä opastetulla kierroksella herättää päärakennuksen vistin kaksi pientä ovea, jotka eivät johda minnekään. Kansan suussa ovea on nimitetty susi- tai kusiluukuksi. Ennenvanhaan ihmiset eivät mistään hinnasta menneet iltapimeällä ulos petojen ja muiden pelosta. Öisin vain avattiiin pikkuovi ja pissittiin siitä maahan. Maassa oli havuhaketta ja sammalta, entisajan kompostikäymälä siis, nauraa Suokas.

Brita Suokas on mielissään ihmisten kiinnostuksesta vanhaan.

- Jokainen löytää oman kiinnostuksen kohteensa ammattinsa tai elämäntilanteensa mukaan. Hirsirakenteet, sinkkiset lypsyämpärit, säilytysaitat ja piha-alueen perennat sekä ketokukat, luettelee opas.

- Monet myös sanovat, että tässä paikassa on hyvä henki. Talo ja pihapiiri kyllä puhuvat kuulijalleen, jos malttaa kuunnella. Joskus siitä voi tulla hyvinkin jännä vuoropuhelu.

Suosittelemme