Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Homealtistus on hankala sairaus

Rakennusten kosteusvauriot vaarantavat yhä useamman terveyden, ja koituvat kalliiksi myös yhteiskunnalle. Asiantuntijat esimerkiksi arvioivat, että peräti seitsemän kymmenestä pientalosta on korjattu vuosien saatossa sairaiksi.

Arkkitehti Panu Kaila on Suomen tunnetuin korjausrakentamisen asiantuntija. Kokkolan Terveet talot -seminaari oli hänen ideansa. Kuva: YLE / Kalle Niskala
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolassa järjestetyssä Terveet talot -seminaarissa puhunut Katja Minkkinen kärsi vuositolkulla selittämättömistä päänsäryistä ja halvausoireista, jatkuvasta väsymyksestä ja voimattomuudesta sekä useista oudoista tulehduksista eri puolilla kehoa. Lääkärit eivät löytäneet sairauksiin selkeää syytä, joten moni piti nuorta äitiä vain pahasti masentuneena.

- Alkuun sitä epäili jopa itse, sillä oireet viittaavat masennukseen. Mutta masentunut ei olisi jaksanut taistella asian puolesta, ja yhtenä kauniina päivänä eräs lääkäri totesi, ettei 23 hengityselintulehdusta kahden vuoden sisään ole enää ihan normaalia.

Kosteus- ja homevauriot tulevatkin terveydenhuollon kustannuksina törkeän kalliiksi yhteiskunnalle. Asiantuntijat ovat laskeneet, että ne maksavat jo enemmän, kuin kaikkien rakennusten lämmitys yhteensä. Suomen rakennuskanta on sairastunut pikkuhiljaa vuosikymmenien saatossa.

Paluu pari piirua taaksepäin

Yhtenä syynä pidetään siirtymistä käsityövaltaisesta rakentamisesta teolliseen rakentamiseen. Niin suurta muutosta rakentamisen historiassa ei ole tapahtunut, sanoo arkkitehti ja ”talotohtori” Panu Kaila.

- Samalla luonnonmateriaaleista siirryttiin teollisuustuotteisiin. Tuli betonielementtitalo, lastulevy, mineraalivilla, muovihöyrysulku ja muovimaalit, kaikki tämä rynnisti päälle, eikä ajateltu sitä, että ne ovat epäterveellisiä.

Ympäristöministeriö selvittelee parhaillaan, mitä sairaalle rakennuskannalle voitaisiin tehdä, muun muassa olisiko kenties parempi palata kokonaan perinteisiin rakennusmenetelmiin ja luonnonmateriaaleihin. Sairastunut ihminen puolestaan miettii päivittäin, mitä harrastaa tai mistä kaupasta ruoan ja vaatteet voi kotiin kantaa, toteaa Katja Minkkinen.

- Tässä vaiheessa on vain pakko keskittyä siihen, mitä pystyy tekemään, kuin niihin asioihin, joita ei pysty tekemään. Oireet on yleensä aika välittömiä, kyllä sen jo ovelta haistaa, ettei johonkin tilaan kannata mennä.

Suosittelemme