Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Pääministerit: Tuemme Norjaa ja pohjoismaisia arvoja

Suomen, Ruotsin ja Tanskan pääministerit ovat julkistaneet yhteisen kirjoituksen, jossa he puolustavat hyvinvointiyhteiskuntaa ja pohjoismaisia arvoja. Pääministerien mukaan Norjassa tapahtunut terroriteko oli suunnattu juuri näitä arvoja vastaan.

Jyrki Katainen keskustelee partiolaisten kanssa
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

- Pohjoismaat kuuluvat maailman avoimimpiin ja vapaimpiin maihin. Pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan liittyvät demokratia sekä sanan- ja mielipiteenvapaus. Pohjoismaat ovat solidaarisia muulle maailmalle, jaamme rikkauttamme ja avaamme ovemme ihmislle, jotka pakenevat sortoa, kirjoittavat pääministerit Jyrki Katainen, Fredrik Reinfeldt ja Lars Lökke Rasmussen.

Oslon ja Utöyan vastenmielisten ja järjettömien iskujen tarkoituksena oli romuttaa maittemme ihanteet sekä arvot, joiden varaan yhteiskuntamme ovat rakentuneet, pääministerit toteavat. He vakuuttavat, että kun yksi Pohjoismaa joutuu katastrofin tai tragedian kohteeksi, muut tulevat sen tueksi.

Pääministerit toivovat, että Pohjoismaissa puolustetaan edelleen avoimuutta ja yhteenkuuluvuutta vahvistavia arvoja.

He listaavat samalla muutamia seikkoja, joihin on tulevaisuudessa kiinnitettävä erityistä huomiota. Ensimmäisenä johtajat mainitsevat nuorten yhteiskunnalliseen osallistumiseen annettavan tuen. Tätä tarkoitusta varten pääministerit ovat tänään lauantaina vierailleet Ruotsissa järjestetyllä partiolaisten suurleirillä.

Pääministerit jatkavat, että aseiden ja räjähteiden saatavuuden ja hallussapidon edellytyksiä on arvioitava uudelleen. Sosiaalityötä on kehitettävä, jotta ääriliikkeisiin ajautuvat henkilöt löydettäisiin ajoissa. Kansainvälistä poliisiyhteistyötä on kehitettävä.

Lisäksi pääministerit painottavat, että jokaisella on vastuu omasta suvaitsevaisuudestamme ja toisistamme huolehtimisesta.

Pääministerien kirjoutus on julkaistu Suomessa Helsingin Sanomissa, Ruotsissa Dagens Nyheter -lehdessä ja Tanskassa Politiken-lehdessä.

Suosittelemme