Hyppää sisältöön

Äijäjooga on jäykkien miesten vertaistukiryhmä

Syksy lähenee ja on taas aika aloittaa uusia harrastuksia. Joidenkin harrastusten aloittamisen kynnys on kuitenkin korkealla esimerkiksi sen takia, että itselleen valitsemaa lajia harrastaakin lähinnä vastakkaisen sukupuolen edustajat. Yksi tällainen laji on jooga, jonka harrastajista suurin osa on naisia. Laji kiinnostaa myös miehiä.

Kuva: Timo Junttila / www.aijajooga.fi

Äijäjoogi Veikko Tarvainen on keksinyt termin äijäjooga. Äijäjoogalla tarkoitetaan kaikenikäisille miessukupuolen edustajille suunnattua joogaa, jonka tarkoituksena on saada jäykät miehet vetreytymään ja energisoitumaan.

- Äijäksi luokitellaan kuka tahansa miespuolinen henkilö, joka on iältään vaikka 1-100 -vuotias. Mutta olen minä ohjannut äijäjoogaa myös naisille, joten termi on vain viitteellinen, Tarvainen selittää.

Naisten notkeus harmitti

Tarvainen aloitti itse joogan harrastamisen 1990-luvun alussa, jolloin hän oli ryhmänsä ainoa mies.

- Jos joku toinen mies tuli ryhmään, hän lopetti yleensä samantien. Itsekin meinasin lopettaa harrastuksen jo alkuunsa, sillä muut olivat notkeita ja vetreitä naisia ja itse olin jäykkä äijä, joka ei saanut edes sormenpäitä lattiaan. Se oli todella noloa.

- Aloin miettiä, että muilla miehillä on varmasti samoja ongelmia, joten päätin perustaa äijäjoogan tavallaan vertaistukiryhmäksi joogaa harrastaville miehille. Alku oli hankala, mutta nyt ryhmiä on jo paljon, äijäjoogi kertoo.

Jooga saa pään kääntymään

Äijäjoogan pääsyvaatimukset ovat viitteellisiä, mutta kertovat sen, että lajin aloittaakseen ei tarvitse olla valmiiksi notkea ja vetreä.

- Yksi vaatimuksista on se, että lattia on kurkottaessa pelottavan kaukana. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei käsillä tarvitse yltää välttämättä edes omiin polviin. Muita vaatimuksia ovat esimerkiksi kyky hengittää sisään ja ulos sekä halu kokeilla jotakin uutta, Tarvainen listaa.

Äijäjoogan tarkoituksena ei ole tehdä kaikista miehistä notkeita akrobaatteja vaan vetreyttää jäykkiä lihaksia, energisoitua sekä opetella rentoutumaan.

- Itse vedän joogaa, joka on kaikille mahdollista ja tarpeeksi kevyttä.

- Osa ryhmäni äijistä harrastaa kuntosalilla käyntiä ja he käyttävät joogaa palauttavana ja rentuttavana harjoituksena.

- Yksi äijä sanoin, että äijäjoogan jälkeen on paljon turvallisempaa ja helpompaa ajaa autolla, kun pää kääntyy puolelta toiselle.

Ryhmiä jo ympäri Suomea

Äijäjoogaa pystyy harrastamaan jo useissa suurimmissa kaupungeissa sekä lisäksi joillain pienemmillä paikkakunnilla. Laji on levinnyt ympäri maata kansalaisopistoiden, joogayhdistysten ja yksityisen jooga ryhmien kautta.

- Lahdessa ei valitettavasti äijäjoogaryhmää vielä ole, mutta jos muutama aktiivinen äijä ottaisi ja laittaisi sellaiseen pystöön, niin varmasti muitakin kiinnostuneita löytyisi.

Suosittelemme sinulle