Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Lontoon mellakat vaativat ensimmäisen uhrin

Lontoon mellakat ovat vaatineet ensimmäisen kuolonuhrinsa. 26-vuotiasta miestä ammuttiin autossaan Croydonin kaupunginosassa Etelä-Lontoossa viime yönä, kertoo Scotland Yard. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa. Mellakat levisivät yön aikana jälleen uusille alueille Lontoossa.

Ihmiset katselivat mellakoissa palanutta taloa.
Ihmiset katselivat mellakoissa palanutta taloa Croydonissa 9. elokuuta. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Levottomuuksia puhkesi maanantaina ainakin Lontoon itäosassa olevassa Hackneyn kaupunginosassa, kaakkoisosassa olevissa Peckhamissa ja Lewishamissa sekä eteläisessä Croydonissa. Sittemmin levottomuuksista kerrottiin myös Ealingin ja Claphamin kaupunginosista.

Rakennuksia ja autoja on sytytetty tuleen, kauppoja on ryöstelty ja poliiseja vastaan on hyökätty. Televisiokuvissa näkyy huppupäisten nuorten ryhmiä, jotka juoksevat pitkin katuja ja rikkovat kauppojen ikkunoita.

Mellakoitsijat sytyttivät rakennuksia tuleen Lontoon esikaupungissa Croydonissa, ja Claphamissa he ryöstivät kauppoja ja sytyttivät ainakin yhden kaupan tuleen.

Myös levy-yhtiö Sonyn valtava jakeluvarasto paloi maan tasalle viime yönä Pohjois-Lontoon Enfieldissä.

[

](http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/lontoo_mellakat_kartta.jpg)

Mellakka-alueet köyhimpiä

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ja Sky News -uutiskanavan mukaan mellakointi puhkesi maanantaina Lontoossa Hackneyssa, kun poliisi pysäytti miehen ja suoritti tälle tarkastuksen. Poliisi on ilmoittanut lisäävänsä yksiköitä Hackneyn alueelle tulevaksi yöksi.

Hackneyssa rautatieaseman lähelle kerääntyneet nuorisojoukot heittelivät poliiseja kohti pulloja, roskakoreja ja ostoskärryjä. Kaduilla riehuvat joukot murtautuivat läheisiin kauppoihin. Poliisi mukaan syy mellakoiden jatkumiseen ja leviämiseen on nuorisojoukkojen halu kopioida viikonlopun tapahtumia.

Levottomuuksista kärsineet Tottenham, Brixton ja Hackney kuuluvat Lontoon köyhimpiin alueisiin, joissa työttömyys on korkealla. Alueilla on aikasemminkin ollut yhteenottoja mustien nuorten ja poliisin välillä.

Suosittelemme sinulle