Hyppää sisältöön

Lontoon mellakoiden syyt ihmetyttävät kommentoijia

Lontoon mellakoitsijat näyttäisivät pääosin olevan alemmista sosioekonomisista ryhmistä tulevia nuoria, arvioi Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut yhteiskuntatieteilijä Antti Karjalainen. YLE Uutisten nettisivuilla pohditaan muun muassa, onko samanlainen mellakointi mahdollista myös Suomessa.

Yhteiskuntatieteilijä Antti Karjalaisen mukaan osa mellakoitsijoista voi olla syrjäytyneitä jo toisessa tai peräti kolmannessa sukupolvessa. Taustalla kytevät muun muassa tuloeroista johtuvat ongelmat.

Monet kommentoijista uskovat, että vastaavanlaiset olot vallitsevat pian myös Suomessa ja silloin mellakointi täälläkin on mahdollista. Näin nimimerkki Isorahat vs. massat:

"Ei siihen kauaa todnäk enää mene, kun Suomessa(kin) massat heräävät todellisuuteen (valtaviin tuloeroihin) ja alkavat osoittamaan tämän tietoisuuden tosissaan. Ja keinojahan on äänestäminen ja mellakointi. Kumpaa luulette että porukka ensimmäisenä käyttää, eli kummassa on enemmän vaikutuksen mahdollisuuksia porukan mielestä? Alkaa olla pikkuhiljaa myöhäistä vaikuttaa tuloeroihin Suomessakin. Tarttis kai tehrä jotain..."

Myös nimimerkki Täydellisen oikea analyysi uskoo, että jos toimiin ei ryhdytä, syntyy ongelmia pian Suomessakin:

"Ihminen jolla on suhteellisen hyvät oltavat ei lähde mellakoimaan. Mutta tilanne on toinen jos ei ole mitään menetettävää. Suomessa 700000 ihmistä elää köyhyysrajalla, joten on vain ajan kysymys milloin sama ilmiö tulee myös tänne. Ja ainoa keino vastustaa kehitystä on pienentää sitä joukkoa jolla ei ole mitään menetettävää. Mutta suunta on vahvasti toinen. Kyse on nimenomaan tuloeroista."

Osa kommentoijista on aivan eri mieltä; Englannin ja Suomen tilanteet eivät ole verrattavissa. Näin esimerkiksi nimimerkki Ei se sama lippis kaikille sovi:

"Kenties kommentoijienkin kannattaisi yrittää edes vähän pitää asiat järjestyksessä. Kyseessä ovat Englannissa tapahtuvat mellakat, joten lienee aika turhaa ryhtyä arvailemaan että mitäs jos tätä tapahtuisi Suomessa tai vertaamaan tilannetta jossain muualla tapahtuvaan riehuntaan. Näissä tapauksissa syyt ovat ihan siellä tapahtumamaan yhteiskunnassa, ja Englannin luokkayhteiskunta on aika eri asia kuin vaikkapa kotimainen demokratiamme. Meillä ei ole täällä samanlaista köyhyysongelmaa kuin Englannissa, jossa vähintään viidennes väestöstä on ihan rehellistä köyhälistöä."

"Tavallisilla Iso-Britanian kansalaisilla on synkkä historia sillä he ovat eläneet vähintään koko kirjoitetun historian ajan yläluokkien ikeessä. Iso-Britaniassa jos missä, luokkayhteiskunta on ollut ja on vieläkin totta, sanan varsinaisessa merkityksessä! Missään muussa eurooppalaisessa maassa ei ole yhtäsuurta erilaisilla kunnia- ja arvonimillä varustettua ja tavallisia kansalaisia halveksivaa rikkaiden eliittiluokkaa kuin mitä on Iso-Britaniassa, ei edes kaksikielisessä Suomessa jossa parempiosaiset yrittävät olla mahdollisimman hiljaa etteivät vaan ärsyttäisi ketään. Ne joilla noita arvonimiä ei ole, ovat Iso-Britaniassa näiden yläluokkaisten mielestä pyrkyreitä ja tai roskasakkia! Ei siis ole ihme että jotakin tällaista siellä tapahtuu, taas kerran", nimimerkki Syy ja seuraus jatkaa.

Suurin osa kommentoijista kuitenkin muistuttaa, että olivat syyt mellakoihin mitkä tahansa, sellaisia ei toivota tapahtuvan missään. Nimimerkki Sekös olisikin kivaa ihmettelee, miksi osa kommentoijista toivoo "suomalaisten osaavan puolustaa asemaansa":

"Onneksi suomalaiset eivät osaa, ainakin, jos se "oman aseman puolustaminen" tarkoittaisi sitä, että joku hulinajoukko polttaisi tavallisten ihmisten kodit, autot ja muun omaisuuden sekä pahoinpitelisi kadulla kulkijat. Mellakoinnissa ei ole mitään hyvää eikä toivottavaa."

Suosittelemme sinulle