Hyppää sisältöön

Australian rannikolla kuolee massoittain kilpikonnia

Australian koillisrannikolle huuhtoutuu sadoittain kuolleita, sairaita ja nälkiintyneitä merikilpikonnia ja merilehmiä. Asiasta kertoo ympäristöjärjestö WWF, joka on saanut tietonsa alueella asuvilta aboriginaaleilta.

Kuolleita ja sairaita eläimiä löytyy tavallisestikin jonkin verran, mutta tänä kesänä määrät ovat olleet moninkertaisia.

Sadat rannalle huuhtoutuneet ruumiit ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä useimmat yksilöt ovat kuolleet syrjäisillä alueilla tai vajonneet meren pohjaan.

Australian Townsvillessä on sairaiden kilpikonnien hoitamiseen erikoistunut laitos. Se on nyt niin täynnä, ettei kykene ottamaan uusia hoidokkeja seuraavaan puoleentoista vuoteen.

Kilpikonnien ahdingon taustalla lienee viime helmikuussa Queenslandin rannikkoa runnonut erittäin voimakas Yasi-sykloni, joka hävitti merieläinten tarvitsemia meriruoholaitumia ja nostatti valtavia tulvia.

Kilpikonnien kunto on kuitenkin heikentynyt myös ihmisen toiminnan seurauksena.

- Aiemmin kilpikonnat olivat tarpeeksi terveitä selviytyäkseen sään ääri-ilmiöistä. Kalastuksen tehostuminen, huonontunut veden laatu ja siitä johtuvat sairaudet sekä tärkeiden elinympäristöjen menetys mittavien rannikon rakennushankkeiden myötä ovat vähentäneet kilpikonnien selviytymismahdollisuuksia, toteaa Cliff Cobbo Australian WWF:stä.

Viisi maailman seitsemästä merikilpikonnalajista on uhanalaisia. Syitä on useita. Kilpikonnien liha, munat ja kilvet ovat haluttua kauppatavaraa. Kilpikonnia joutuu paljon kalastajien verkkoihin ja kestämätön kalankasvatus kuormittaa vesistöjä.

Suosittelemme sinulle