Hyppää sisältöön

Riitta Jalosesta taiteilijaprofessori

Hämeenlinnalaiselle kirjailijalle Riitta Jaloselle on myönnetty ns. taiteilijaprofessoriapuraha, joka jaetaan erittäin ansioituneelle taiteenharjoittajalle. Apurahan saaja voi käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä. Viisivuotinen kausi alkaa ensi vuonna.

Riitta Jalonen kotipihansa kukkien keskellä
Kuva: YLE Häme

Kolmivuotisen kääntäjäapurahan saa mm. Lotta Toivanen Riihimäeltä ja yksivuotisen Arto Kivimäki Lopelta. Kuvataiteen yksivuotisen taiteilija-apurahat sai mm. kuvataiteilija Antti Oikarinen Lopelta.

Hämeenlinnalaisen Marjukka Vainion matka valokuvataiteen professorina vuoden 2014 elokuun loppuun.

Myös Riitta Jalosen puoliso Olli Jalonen oli kirjallisuuden taiteilijaprofessorina vuosina 2005-2010. Aikaisemmin taitelijaprofessoriuus oli virka, johon kuului paljon velvollisuuksia.

Riitta Jalonen on ensimmäinen, jolle nimitys on arvo ja se pitää sisällään vuosiapurahan, mikä on alle 1400 euroa kuukaudessa.

- Nyt minulla on mahdollisuus keskittyä kirjoittamiseen rauhassa ilman turhia juoksua. Lastenkirjani ilmestyy ensi vuonna ja työn alla on myös jo Sveitsissä aloittamani romaani, kirjailija kertoo.

Lastenkirjoistaankin palkittu Riitta Jalonen matkustaa luennoimaan Edinburghin lastenkirjafestivaaleille ensi viikolla.

Säveltaiteilijoille myös

Myös valtion säveltaidetoimikunta on jakanut vuoden 2012 alusta alkavat taiteilija-apurahat. Hakemuksia saapui 261 ja apurahoja myönnettiin 47 taiteilijalle.

Yksivuotisen apurahan maakunnasta saivat Sampsa Ertamo Hämeenlinnasta, Ismo Eskelinen Hausjärveltä sekä Iro Haarla Janakkalasta.

Suosittelemme sinulle