Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Asuntomessujen kapula siirtyy Tampereelle

Ensi vuoden asuntomessupaikkakunta Tampere antaa Kokkolan messuille kiitosta tuotetalosta ja kaavasta. Projektipäällikkö Arto Vuorijärvi sanoo, että kaavaratkaisu on rohkea, mutta onnistunut. Tampereen Vuoreksen alueella ovat rakennustyöt hyvässä vauhdissa.

Ilmakuva Tampereen tulevasta asuntomessualueesta. Kuvassa kaupunginosien nimet merkittynä kuvaan.
Tampereen asuntomessualue sijaitsee Vuoreksessa, seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Kuva: Suomen Asuntomessut
Avaa Yle-sovelluksessa

Projektipäällikkö Arto Vuorijärven mukaan tuotetalo puolestaan tukee hyvin messujen kokonaisuutta.

- Se antaa tärkeää tietoa rakennevaatimuksista ja viimeisistä tutkimuksista niille, joilla rakentaminen on ajankohtaista. Täällähän heitä on paljon.

Ensi vuoden messupaikkakunta Tampere on ollut asuntomessuilla Kokkolassa mukana omalla osastollaan. Kahdeksan työntekijää on vuorotellut ja tehnyt töitä messuyleisön keskuudessa, jotta yleisö kiinnostuisi myös seuraavan asuntomessupaikkakunnan tarjonnasta.

Tamperelaisten asuntomessualueen, Vuoreksen pitäisi laajentua muutamassa vuodessa messujen jälkeen 13 000 asukkaan itsenäiseksi kaupunginosaksi.

Tällä hetkellä energiatehokkuus ja ekologisuus ovat niin vahvoja trendejä rakentamisessa ja koko yhteiskunnan rakenteiden järjestämisessä, että teemat eivät paljon muutu Kokkolasta Tampereelle siirryttäessä.

Tampereen messualueelle tulee 27 omakotitaloa ja lisäksi Kokkolasta poiketen asuinvuokrataloja ja osaomistusasuntoja. Messualue on 600 asukkaan yhteisö, jossa Vuorijärven mukaan tuetaan yhteisöllisyyttä ja raketamisessa painotetaan ekologisuutta - kestävää asumista. Talot lämpiävät aurinkoenergialla, maalämmöllä ja erilaisialla puupolttoaineilla. Yhteisöllisyyttä tuetaan asukkaille tarjottavilla kotitarvepalstoilla.

Yksi uutuus, jota asuntomessut Tampereella esittelee yleisölle on jätteiden kierrätysjärjestelmä. Jätteet siirtyvät alueen ulkopuolella olevaan keräyspisteeseen maan alle upotettuja putkistoja pitkin. Jokainen messutalo velvoitetaan liittymään kyseiseen uuteen järjestelmään. Suomessa vastaava systeemi on käytössä ennestään vain yhdellä pääkaupunkiseudun asuntoalueella.

Asuntomessujen valmistelu on Vuorijärven mukan Tampereella aikataulussa. Ensimmäiset omakotitalot ovat Vuoreksen alueella nousseet harjaan.

Suosittelemme sinulle