Hyppää sisältöön

Soros: Euron kaatuminen syöksisi katastrofaaliseen lamaan

Unkarilais-amerikkalainen suursijoittaja George Soros on huolestunut euroalueen kriisin pirkittymisestä. Soros sanoo ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa, että euron kaatuminen johtaisi katastrofaaliseen lamaan.

George Soros
George Soros Kuva: Laurent Gillieron / EPA

Sorosin mukaan euroalueen suurin ongelma on yhteisen talouspolitiikan puute ja Euroopan keskuspankin valtuuksien vähäisyys. Näitä valtuuksia olisi hänen mielestään viipymättä vahvistettava.

Soros pitää periaatteellisesti hyvänä ajatuksena niin sanottujen eurobondien käyttöönottoa. Polittisesti asia ei kuitenkaan ole hänen mielestään vielä kypsä. Väliaikaisena ratkaisuna voisivat olla jäsenvaltioiden takaamat Euroopan keskuspankin lainat, jotta vaikeuksiin joutuneet valtiot voisivat saada luottoa kohtuullisella korolla.

Soros ei pidä hyvänä ajatuksena Saksan vaatimaa tiukkaa budjettikuria pahasti alijäämäisille Välimeren maille. Sorosin mukaan kova budjettikuri vähentäisi edelleen ostovoimaa ja pahentaisi näin lamaa. Välimeren mailta Soros odottaa erityisesti joustavampaa työvoimapolitiiikkaa, jotta niiden kilpailukyky paranisi.

Soros ei pidä katastrofaalisena pienten euromaiden kuten Kreikan tai Portugalin eroa eurovyöhykkeestä. Asia on hoidettavissa, jos samalla huolehditaan pankkien pystyssä pysymisestä ja talletusten turvaamisesta. Mutta Italian tai Espanjan kaltaisten suurten maiden lähtöä euro ei Sorosin mielestä kestä. Koko rahaliitto kaatuisi ja seuraukset olisivat arvaamattomia.

Suosittelemme sinulle